Kuva kalatiskistä, jossa on siikaa ja muita kaloja sekä simpukoita

Toukokuu on Kalakuu!

Syödään kalaa kahdesti viikossa!

Toukokuu on luonnonkalan parasta saalissesonkia, jolloin kalatarjonta on runsasta ja monipuolista. Haluamme kannustaa kaikkia syömään kalaa kahdesti viikossa. Kalakuussa kerromme vinkkejä ja jaamme kalareseptejä helpottaaksemme suomalaisten kalan syöntiä. Kalaruoka on herkullista ja terveellistä ilmastoruokaa.

#kalakuu

Heikin ja Annin viikon vinkit

Kalakuun aikana huippukokit Heikki Liekola ja Anni Peräkylä kokkaavat viikoittain herkullisia kalareseptejä ja jakavat vinkkejä kalan valmistukseen.

Videot julkaistaan perjantaisin Kalakuun ajan kalakuu.fi-sivulla, Parasta evästä -Facebook-sivulla, @parastaevasta-tilillä Instagramissa sekä Pro Kalan YouTube-kanavalla.

Heikki Liekola on Vuoden Kokiksikin valittu huippukeittiömestari, jolla on monta rautaa tulessa. Heikki on uransa aikana työskennellyt useissa huippuravintoloissa Suomessa ja ulkomailla. Nyt hän on yrittäjä ja on muun muassa Suomen Bocuse d’Or -joukkueen valmentaja ja Vuoden Kokki 2021 -kilpailun päätuomari.

Anni Peräkylä on nuori lupaus Raisiosta. Hän toimii Suomen Bocuse d’Or -joukkueessa assistentin roolissa. Viime syksynä Anni palkittiin Tallinnan karsintojen parhaana assistenttina. Hän on työskennellyt muun muassa Ravintola Palacessa.


Kaikki videot löydät Pro Kalan YouTube-kanavalta!

Katso Melanien reseptivideot TikTokissa!

Mélanie Rezé on 28-vuotias ranskalais-suomalainen ravintolakokki, jonka herkullisilla resepti- ja ruokapainotteisia videoilla TikTokissa on 90 tuhatta seuraajaa. Kalakuun kanssa yhteistyössä Mélanie taikoo ihania uusia reseptejä viikottain.

Videot julkaistaan sunnuntaisin Kalakuun ajan. Katso Mélanien videoita alta ja ota Mélanie seurantaan TikTokissa!

@melanie.reze

Vastaa: @salainenpuutarha Jos sushin valmistus tuntuu vaikealta niin kannattaa kokeilla tätä versiota ? #kalakuu #lohi #kirjolohi

♬ SUNNY DAY – Matteo Rossanese
@melanie.reze

Äitienpäivä on viikon päästä 9.5, yllätä äiti tällä siikareseptillä ? #kalakuu #prokala #kala #äitienpäivä #siika

♬ Lazy Sunday – Official Sound Studio
@melanie.reze

Kaupallinen yhteistyö: Pro kala. Toukokuussa alkaa #kalakuu joten tulossa paljon kalareseptejä! ?#prokala #ruokatiktok #lohi #kirjolohi #kala

♬ SUN GOES DOWN – Andreas Roehrig

5 hyvää syytä syödä kalaa

Kalaa kannattaa syödä 2-3 kertaa viikossa. Tässä 5 hyvää ja inspiroivaa syytä syödä kalaa!

1. Kala on herkullista ja monipuolista

Kokkaa kalaa monipuolisesti: paista, laita uuniin, grillaa, savusta, hauduta, graavaa… konstit ovat monet. Kala sopii nopeaksi ja helpoksi arkiruuaksi, mutta myös juhlapöytään. Kalaa löytyy myös eri kukkaroille.

2. Kala on terveellistä

Kalassa on runsaasti terveydelle hyviä pehmeitä rasvoja, D-vitamiinia, monia hivenaineita ja proteiinia. Syömällä kalaa kaksi kertaa viikossa saa kaikki kalan terveysedut.

3. Kala on helppoa pikaruokaa

Kala on pikaruokaa parhaimmillaan, sillä se kypsyy todella nopeasti. Kesällä kalan voi heittää grilliin, tai keittoon lisätä valmiit kalapalat. Myös hapot, kuten etikka tai sitruuna kypsentävät ketterästi.

4. Kala on lähiruokaa

Suomessa kalastetaan ja kasvatetaan kalaa ympäri maata. Läheltä pyydetty tai kasvatettu kala rasittaa ympäristöä mahdollisimman vähän ja se saadaan myös nopeasti kauppaan tarjottavaksi kuluttajalle. Kalaketju tuo työtä ja hyvinvointia saaristoon ja maaseudulle.

5. Kalansyönti on vastuullinen ympäristöteko

Ammattikalastus hoitaa ympäristöä ja poistaa vesistöistä ravinteita. Mitä enemmän kalaan sitoutuneita ravinteita kalastuksen kautta vesistä poistuu, sitä paremmin vesiekosysteemi voi. Nykyaikainen kalankasvatus on vastuullista, kestävää ja läpinäkyvää.

Lisää reseptejä

Lisää ideoita Kalakuun viettoon löydät myös somesta tunnuksella kalakuu sekä Facebook- ja Instagram-kanaviltamme!

Kalakuun muut materiaalit

Tiedotteet

Julisteet

Somekuvat

Vapaasti käytettäviä somekuvia löydät kuvapankistamme.

Animaatiot