Kalan ostaminen

Millainen on hyvä kalakauppa ja mitä asiakkaat kysyvät tiskillä useimmin? Entä paljonko kalaa tarvitaan syöjää kohden?

Hyvässä kalakaupassa monipuolinen valikoima ja iloiset myyjät. Lisäksi myynnissä oleva kala on tuoretta ja vastuullisesti pyydettyä, ja kaupan yleisilme on siisti.

Laadukkaan kaupan merkki on myös se, että tiskistä löytyy paikan päällä tehtyjä, kaupan omia tuotteita: savukalaa, graavikalaa ja esimerkiksi salaatteja. Ne tuovat valikoimaan oman, herkullisen lisänsä, ja kertovat kaupan osaamisesta ja ammattitaidosta.

Kalatiskeiltä löytyy paljon asiantuntemista, joten asiakkaan kannattaa olla aktiivinen ja kysellä vinkkejä ja neuvoja kalan käsittelyyn ja valmistamiseen.

Ammattitaitoinen myyjä voi myös helpottaa asiakkaan ruuanlaittoa esimerkiksi poistamalla fileestä nahan tai kuutioimalla kalan keittoa varten valmiiksi. Jo tämän vuoksi kannattaa kertoa myyjälle siitä, mitä kalasta aikoo kokata.

Tarkista tuoreus

Tuoreen kalan paras tuntomerkki on puhdas ja raikas tuoksu. Kokonaisen kalan silmät ovat kirkkaat, kosteat ja ulkonevat ja kalaa peittää kauttaaltaan hiukan kiiltävä, tasaisen ohut suojaava limakerros.

Tuoreen kalan liha on jäykkää ja kimmoisaa ja se on lujasti kiinni selkärangassa. Myös kylkiruodot ovat hyvin kiinni lihassa.

Kuinka paljon kalaa henkeä kohden?

  • Varaa perkaamatonta kalaa noin 300 g/annos
  • Perattua kalaa, jossa nahka ja ruodot jäljellä, 200-250 g/annos
  • Fileetä 150-200 g/annos. Silakkaa perattuna tai fileinä 6 – 8 kpl
  • Graavilohi ja -siika 1500 g (kala nahkoineen, siistittynä)
  • Kampela kokonaisena 400-450 g

Säilytä oikein

”Herkkää herkkua, säilytä oikein”

Tuoreesta kalasta on kaupassa aina ilmoitettava pyyntiaika ja -paikka. Oikein käsitelty kala säilyy kylmässä, lähes 0° C, tuoreena pari päivää, fileinä 3-4 päivää.
Kotona kala kannattaa sijoittaa jääkaapin alahyllyille, koska siellä on kaikkein viileintä, 0 – +3° C.

Käsittele kalaa aina hellävaroin!