Kampela

Kampelan ulkomuoto on mukautunut kalan elämään meren pohjalla; se on litteä ja toispuoleinen, suu on vino ja silmät ovat samalla puolella päätä.

Tavallinen kampela kuuluu oikeasilmäkampeloiden heimoon, kun taas harvinaisempi piikkikampela kuuluu vasensilmäkampeloiden heimoon. Suolaisemman veden piikkikampelan ruumis on pyöreämpi kuin kampelan ja sen ihon pinta on nystermäinen.

Kampelat kutevat touko-kesäkuussa. Niiden lisääntyminen onnistuu vain riittävän suolapitoisessa vedessä. Kampeloita pyydetään verkoilla.

Pyyntiaika on loppukesästä syksyyn. Parhaana pyyntikautena loppukesästä kampelan suoli on aina täynnä, joten kaupoissa myytävien kampeloiden on oltava avattuja ja perattuja.

Ammattikalastuksessa kampelat ovat yleensä sivusaaliita.

Valkolihaisissa kampeloissa on hieno ja mieto maku. Harvinaisemman piikkikampelan liha on hieman kiinteämpää kuin kampelan. Piikkikampela on komea kokonaisena ja siitä riittää usealle ruokailijalle.

Kampeloita myydään kokonaisena, fileinä, savustettuna ja hiillostettuna.

Kampela on mainio annoskala ja monien mielestä parasta savustettuna.