Kansallinen kalakeittopäivä saa kattilat porisemaan!

Vuoden kalakeitto on kukkakaali-siikakeitto!

Kansallista kalakeittopäivää vietetään joka vuosi helmikuun toisena tiistaina. Tänä vuonna päivä on helmikuun 9. ja teemana Kotikeittiön kalakeitto. Teemaan sopien Pro Kala ry järjesti reseptikilpailun, jossa etsittiin Vuoden kalakeitoksi kruunattavaa reseptiä. Ehdotuksia lähetettiin runsaasti, ja alan ammattilaisista koostuva tuomaristo valitsi finaaliin viisi reseptiä. Maistelun jälkeen voittajaksi kruunattiin jyväskyläläisen Kaisu Pitkäsen kukkakaali-siikakeitto.

 

Monen suomalaisen suosikkikalakeitto on lohikeitto, ja se näkyi myös finaaliin päätyneissä resepteissä: erilaisia lohikeittoja oli mukana kolme. Jokaisessa oli oma jujunsa: yksi aateloitiin tyrnimehulla, toiseen makua toi kurkku-tilliöljy ja kolmanteen vaihtelua tuli katkaravuista. Lohikeittojen ja kukkakaali-siikakeiton lisäksi finaalissa oli mukana myös särkisäilykkeestä tehty aasialaistyyppinen keitto.

 

– Kaikkien keittojen makumaailma oli erilainen. Kalakeitto on todella monipuolinen ruoka, mikä näkyi myös tässä finaalissa, Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen toteaa.

 

Voittajareseptiä tuomaristo kehui kekseliääksi. Kuohu- tai ruokakerman sijaan keitossa käytetään kaurakermaa.

 

– Yllätyin, että se toimi näin hyvin kalakeitossa. Kaltaiseni vannoutunut kuohukerman käyttäjäkin tuli melkein ”huijatuksi”, kehuu tuomariston jäsen, kokki Teresa Välimäki.

 

Keiton kesäkeittomaisuus ja siian käyttö keräsivät myös kehuja.

 

Reseptin luonut Kaisu Pitkänen kertoo kehittäneensä reseptin silloin, kun saatavilla oli värikkäitä kukkakaaleja.

 

– Ne toimivat lähtöideana, hän sanoo.

 

Kaikki viisi finalistireseptiä löytyvät Pro Kala ry:n teettämästä Vuoden parhaat kalakeitot -kuluttajaesitteestä, jota voi tilata yhdistykseltä veloituksetta.

Vuoden kalakeitto 2021

Kukkakaali-siikakeitto

 

Kaisu Pitkänen, Jyväskylä

 

4 annosta

 

2 sipulia
5 keskikokoista perunaa
3 keskikokoista porkkanaa
200 g kukkakaalia (käytä värikästä kukkakaalia, jos mahdollista)
4 rkl öljyä
8-10 dl kalalientä
2 tl valkoviinietikkaa
2 laakerinlehteä
0,5-1 tl suolaa
2 (n. 500 g) isoa, nahatonta siikafileetä
2 dl kaurakermaa
1 ruukku ruohosipulia
mustapippuria maun mukaan

 

Hienonna sipuli. Kuori ja kuutioi perunat ja porkkanat. Paloittele kukkakaali.

 

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia, perunoita ja porkkanoita pari minuuttia.

 

Lisää kalaliemi, etikka, laakerinlehti sekä suolaa ja mustapippuria. Keitä kunnes perunat ovat lähes kypsiä.

 

Paloittele sillä aikaa siikafileet nahattomiksi ja ruodottomiksi kuutioiksi. Lisää sitten keittoon pilkotut kukkakaalit, kaurakerma ja kalakuutiot.

 

Peitä kattila kannella, sammuta liesi ja anna hautua noin 5 minuuttia. Viimeistele hienonnetulla ruohosipulilla.

 

 

#kotikeittiönkalakeitto

#vuodenkalakeitto

#kalakeittopäivä

Kukkakaali-siikakeitto lautasella
Finalistit

Lohi-katkarapukeitto

 

”Tämä keitto on perheessämme oikein tykätty. Keitot ovat kevyitä ja monipuolisia ruokia, joihin voi laittaa melkein mitä vain.”
Sari Nieminen, Kausala

Lohi-katkarapukeittoa lautasella

4-6 annosta

 

2 pientä sipulia
2 rkl voita
1 l vettä
3 rkl kalafondia
400 g perunoita
100 g palsternakkaa
0,5 tl suolaa
2 rkl omenaviinietikkaa
0,5 tl fenkolinsiemeniä
0,25 tl mustapippuria
500 g lohifileetä tai kirjolohifileetä
2 dl kermaa
200 g pakastekatkarapuja
1 ruukku tuoretta tilliä hienonnettuna

 

Kuori sipulit ja suikaloi ne. Kuumenna voi kattilassa ja kuullota sipulisuikaleet voissa pehmeiksi. Lisää vesi ja kalafondi.

 

Leikkaa kuoritut perunat ja palsternakka kuutioiksi ja lisää keittoon. Keitä kasvikset kypsiksi. Mausta suolalla, omenaviinietikalla, fenkolinsiemenillä sekä pippurilla. Lisää joukkoon kuutioitu lohi ja kiehauta kevyesti. Lisää kerma ja kiehauta vielä kerran. Lisää lopuksi katkaravut ja hienonnettu tilli.

 

Nosta kattila pois liedeltä ja tarjoile esimerkiksi tuoreen leivän kanssa.

Aasialainen särkikeitto

 

”Särkisäilykkeet mahdollistavat särjen käyttämisen helposti. Säilykkeitä voi käyttää raaka-aineena muussakin kuin keitossa.”
Marja Komppa, Korpilahti

Aasialainen särkikeitto lautasella

4 annosta

 

1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
5 cm pala tuoretta inkivääriä
2 rkl öljyä
1 pussi wok- vihanneksia (esim. Thai- style)
1 prk chilin makuista särkisäilykettä
1 prk kookoskermaa
1 l vettä
100 g nuudeleita
2 rkl kalakastiketta (fish sauce)
1 limetin mehu
mustapippuria maun mukaan
(suolaa)
tuoretta korianteria

 

Kuori ja kuutioi sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipuli, valkosipuli ja inkivääriraaste. Kuullota kullankeltaiseksi. Lisää wok-vihannekset, särkisäilyke liemineen, kookoskerma ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää nuudelit. Anna kiehua 3-5 minuuttia.

 

Mausta kalakastikkeella, limettimehulla ja pippurilla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Annostele valmis keitto lautasille ja viimeistele hienonnetulla korianterilla.

 

Kommentti: Pakastettujen wok-vihanneksien sijaan voi myös käyttää tuoreita kasviksia esim. porkkanaa, paprikaa ja parsakaalia. Valmis pehmeäruotoiseksi kypsennetty särki on pikaruokaa. Kotimaisen villikalan syöminen on oikea ekoteko!

Lohikeitto tyrnimehulla aateloituna

 

”Kehitin tämän keiton alun perin perhejuhlaan. Keitosta tuli hitti!”
Anne Kiuru, Riihimäki

Lohikeittoa tyrnimehulla lautasilla

4-5 annosta

 

iso sipuli
150 g purjosipulin vihreää osaa
600 g kiinankaalia
500 g nahatonta ja ruodotonta lohifileetä
100 g pakasteherneitä
2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 annos kalafondia
3/4 tl jauhettua mustapippuria
3/4 tl hienoa merisuolaa
3/4 dl tyrnimehua (100 % makeuttamaton)
1,1 l vettä

Viimeistelyyn:
ranskankermaa ja tuoretta tilliä

Tyrniöljy:
2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 tl tyrnimehua
ripaus suolaa

 

Kuori ja kuutioi sipuli. Suikaloi purjo ohuiksi suikaleiksi. Poista kiinankaalista tarvittaessa uloimmat lehdet. Leikkaa kaali pitkittäin puoliksi ja vielä puolikkaat pitkittäin puoliksi. Poista kanta ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna öljy isossa kattilassa ja kuullota sipulia 4 minuuttia. Lisää purjo ja jatka kuullottamista noin 4 minuuttia. Lisää kiinankaalit, kääntele noin 5 minuuttia. Lisää fondi, pippuri, suola, tyrnimehu sekä vesi.

 

Keitä hiljalleen kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää suikaloitu lohi ja hieman sulaneet herneet. Peitä kattila kannella ja sammuta liesi. Anna hautua noin 5 minuuttia. Tarkista maku. Lisää annoksiin nokare ranskankermaa ja koristeeksi tuoretta tilliä.

 

Tarjoa tumman paahdetun leivän ja tyrniöljyn kera.

 

Valmista tyrniöljy ennen keiton valmistusta. Sekoita ainekset kulhossa, peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin odottamaan.

Lohikeitto kurkku-tilliöljyllä

 

”Mietin, että rasvainen lohi kaipaisi seurakseen jotain raikasta. Päätin yhdistää lohen kurkkuun, sillä olen syönyt ravintolassa annosta, jossa nämä raaka-aineet oli yhdistetty onnistuneesti.”
Outi Vartiainen, Helsinki

Lohikeittoa kurkku-tilliöljyllä lautasilla

4 annosta

 

2 (n. 250 g) porkkanaa
8 (n. 500 g) perunaa
1 sipuli
9 dl vettä
1 laakerinlehti
4 kokonaista maustepippuria
n. 500 g lohifileetä
1 tl suolaa
1 tl wasabia

Kurkku-tilliöljy:
1 (n. 180 g) kurkku
½ rku tilliä
½ dl rypsiöljyä
¼ tl suolaa
1 tl sitruunamehua

 

Kuori porkkanat, perunat ja sipuli. Leikkaa porkkanat pieniksi paloiksi, lohko perunat. Leikkaa sipuli puolirenkaiksi. Laita kasvikset kattilaan. Lisää vesi, laakerinlehti ja maustepippurit. Kasvisten kypsyessä poista lohifileestä mahdolliset ruodot ja nahka. Leikkaa lohi kuutioiksi.

 

Kun kasvikset ovat kypsiä, lisää liemeen suola. Ota lientä noin 1 dl kulhoon ja liuota siihen wasabi. Lisää wasabiliemi keittoon. Lisää myös lohikuutiot ja hauduta kannen alla, kunnes kala on kypsää. Voit jo sammuttaa lieden.

 

Valmista kurkku-tilliöljy. Leikkaa kurkku kuutioiksi. Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja soseuta tasaiseksi. Tarjoa kuuma keitto kurkku-tilliöljyn kanssa.

 

Tämän kalakeiton juju on kurkusta ja tillistä tehty öljy. Kurkku-tilliöljy ja wasabi tuovat uutta makuvivahdetta perinteiseen, kirkasliemiseen lohikeittoon.

Kilpailun säännöt

Reseptikilpailu Vuoden kalakeitto

Kilpailun säännöt

1. Järjestäjä

Pro Kala ry

Pasilankatu 2, 5krs PL 115 00241 Helsinki

2. Osallistumiskelpoisuus

Kilpailuun voivat osallistua kaikki Suomessa asuvat luonnolliset henkilöt pois lukien Pro Kala ry:n henkilökunta ja heidän perheenjäsenensä, sekä niiden yhtiöiden ja organisaatioiden työntekijät, jotka ovat olleet tekemisissä tämän kilpailun kanssa. Osallistumisessa ei ole ikärajaa.

3. Kilpailuaika

Osallistumisaika alkaa 20.10.2020 ja päättyy 22.11.2020.

4. Osallistuminen

Kilpailuun osallistutaan lähettämällä kilpailusivun www.kalakeittopaiva.fi kautta kalakeittoresepti sekä osallistujan yhteystiedot. Reseptiin voi halutessaan liittää kuvan valmiista keitosta.

Pro Kala ry varaa oikeuden julkaista www-sivuillaan, somekanavissaan tai printtimateriaalissaan kaikki kilpailuun osallistuneet reseptit.

5. Voittajan valinta ja palkinto

Pro Kala ry:n valitsema tuomaristo valikoi reseptien joukosta 5 finalistia, joiden joukosta valitaan Vuoden kalakeitto -resepti. Vuoden kalakeitto -reseptin lähettäjä palkitaan tyylikkäällä keittokattilalla ja 250 euron lahjakortilla valitsemaansa kaupparyhmään. Muut neljä finalistia palkitaan kirjapalkinnolla. Palkintoja ei voi muuttaa rahaksi tai vaihtaa muuhun. Voittajaresepti ja finalistireseptit julkaistaan verkossa ja niistä koostetaan reseptiesite. Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Voittaja julkistetaan 14.1.2021.

6. Säännöt

Nämä säännöt koskevat kaikkia osallistujia. Osallistumalla tähän kilpailuun osanottajat sitoutuvat noudattamaan näitä kilpailun sääntöjä.

7. Julkaisuoikeudet

Pro Kala ry:llä on oikeus käyttää kilpailuun lähetettyjä reseptejä ja reseptikuvia. Pro Kala ry pidättää oikeuden kaikkeen sisältöön, joka on tuotettu reseptikilpailuun. Lähettämällä aineistoaan kilpailuun osallistuva henkilö antaa suostumuksensa aineiston julkaisemiseen kerrottuihin tarkoituksiin ilman korvausta.

8. Henkilötietojen käsittely

Pro Kala ry käsittelee kilpailuun osallistuvien tietoja ainoastaan kilpailun toteuttamiseksi sekä palkinnon luovuttamiseksi. Yhdistys ei käytä osallistujien tietoja suoramarkkinointiin eikä luovuta niitä kolmansille osapuolille.

Tuomaristo

Topi Vaissi

Vuoden Kalakauppa 2020 Foodmarket Herkku Helsingin kalamestari

Teresa Välimäki

kokki ja ruoka-alan monitoiminainen

Calle Spring

myyntipäällikkö Äyriäistukku – Frisch Haus Finland Oy

Katriina Partanen

Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja

Pia Alapeteri

helsinkiläinen ruokavaikuttaja ja yrittäjä, joka kirjoittaa työkseen puolikuivia tarinoita ruoasta, viinistä ja vähän rakkaudestakin.

Kalakeittopäivä resepteinä ja kuvina

Kalakeitosta taiot maistuvat ja monipuoliset reseptit jokaiseen makuun. Ota talteen parhaat reseptit reseptipankistamme!

Kalakeittoa voi syödä myös silmillään! Hae veden kielelle herauttavat ja painokelpoiset kuvat sekä kalakeittopäivän viralliset logot Flickr-kuvapankistamme klikkaamalla alta.

Materiaalia käytettäessä lähteenä mainitaan Pro Kala ry.