Kansallista kalakeittopäivää vietetään tänä vuonna ystävänpäivänä 14.2.

Neljä herkullista reseptiä kalakeittopäivään:

Lohi-katkarapu­keitto

Klassinen lohikeitto saa seurakseen katkarapuja. Tämä resepti on Vuoden kalakeitto 2021 -finalisti, ja sen on laatinut Sari Nieminen, Kausala.

4-6 annosta

2 pientä sipulia
2 rkl voita
1 l vettä
3 rkl kalafondia
400 g perunoita
100 g palsternakkaa
0,5 tl suolaa
2 rkl omenaviinietikkaa
0,5 tl fenkolinsiemeniä
0,25 tl mustapippuria
500 g lohifileetä tai kirjolohifileetä
2 dl kermaa
200 g pakastekatkarapuja
1 ruukku tuoretta tilliä hienonnettuna

Kuori sipulit ja suikaloi ne. Kuumenna voi kattilassa ja kuullota sipulisuikaleet voissa pehmeiksi. Lisää vesi ja kalafondi.

Leikkaa kuoritut perunat ja palsternakka kuutioiksi ja lisää keittoon. Keitä kasvikset kypsiksi. Mausta suolalla, omenaviinietikalla, fenkolinsiemenillä sekä pippurilla. Lisää joukkoon kuutioitu lohi ja kiehauta kevyesti. Lisää kerma ja kiehauta vielä kerran. Lisää lopuksi katkaravut ja hienonnettu tilli.

Nosta kattila pois liedeltä ja tarjoile esimerkiksi tuoreen leivän kanssa.

Aasialainen särkikeitto

Keiton voi valmistaa myös säilykekalasta! Tämä resepti on vuoden kalakeitto 2021 -finalisti, ja reseptin laatinut Marja Komppa, Korpilahti.

4 annosta

1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
5 cm pala tuoretta inkivääriä
2 rkl öljyä
1 pussi wok- vihanneksia (esim. Thai- style)
1 prk chilin makuista särkisäilykettä
1 prk kookoskermaa
1 l vettä
100 g nuudeleita
2 rkl kalakastiketta (fish sauce)
1 limetin mehu
mustapippuria maun mukaan
(suolaa)
tuoretta korianteria

Kuori ja kuutioi sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipuli, valkosipuli ja inkivääriraaste. Kuullota kullankeltaiseksi. Lisää wok-vihannekset, särkisäilyke liemineen, kookoskerma ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää nuudelit. Anna kiehua 3-5 minuuttia.

Mausta kalakastikkeella, limettimehulla ja pippurilla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Annostele valmis keitto lautasille ja viimeistele hienonnetulla korianterilla.

Kommentti: Pakastettujen wok-vihanneksien sijaan voi myös käyttää tuoreita kasviksia esim. porkkanaa, paprikaa ja parsakaalia. Valmis pehmeäruotoiseksi kypsennetty särki on pikaruokaa. Kotimaisen villikalan syöminen on oikea ekoteko!

Kala-chowder sämpyläkulhossa

Tarjoile kalakeitto vaihteeksi koverretun leivän sisältä. Lopputulos on näyttävä ja herkullinen!

6-8 annosta

Kala-chowder:

1 keskikokoinen sipuli
nippu kevätsipulia (noin 8 sipulia)
1 valkosipulin kynsi
½ l kanalientä
½ l vettä
4 kpl keskikokoista porkkanaa raasteena
4 kpl kuorittuja ja kuutioituja punakuorisia perunoita esim. Rosamunda
½ paketti suolakeksejä (50 g)
1 tl mustapippuria myllystä tai jauhetta pussista
1 tl suolaa
3 rkl tuoretta timjamia tai 1 rkl kuivattua timjamia
Suolaa, pippuria
400 g vaaleaa tuoretta tai pakastekalaa fileinä
3½ dl kondensoitua maitoa (saa isoista ruokakaupoista) tai 3½ dl kuohukermaa
6 sämpylää tai iso leipä (sopii hyvin kuivahtaneillekin sämpylöille)

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Pilko kevätsipuli. Kuori ja raasta porkkanat.
Kuori ja pilko perunat astiaan, jossa on kylmää vettä. Näin perunat eivät pääse tummumaan.
Laita suolakeksit suljettavaan pieneen muovipussiin ja murskaa ne hienoksi muruksi.

Sulata kattilassa 1-2 ruokalusikallista voita. Lisää ja kuullota sipulit ja valkosipuli. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää kanaliemi ja vesi.
Lisää porkkana, peruna, suolakeksimurut, suola ja pippuri. Lisää timjami. Sekoita ja kiehauta. Pienennä lämpöä ja anna hautua, kunnes perunat ovat pehmenneet.
Lisää kalapalat kokonaisena. Upota ne nesteeseen, ja paloittele lusikalla tai kauhalla, kun ne ovat kypsyneet. Kala on kypsää n. 8-10 minuutissa. Älä keitä liian pehmeäksi.
Lisää maito tai kerma, sekoita ja keitä lämpimäksi. Älä kiehauta.

Sämpyläkulho:

Koverra sämpylät ja paahda ne kuivaksi. Kaada keitto lämpimiin sämpyläkuppeihin ja tarjoa heti. Ylijääneen sisuksen voit hyödyntää esimerkiksi krutonkeina. Leipäpalat maistuvat herkullisilta vaikkapa talvi-illan fonduessa.

Vinkki: Voit lisätä mukaan rapeaa pekonia ja hyödyntää pekonin rasvan annoksessa. Keittoon voi lisätä myös muita mereneläviä, kuten simpukoita.

Kermainen haukipyörykkä-keitto

Kermainen, maukas haukipyörykkäkeitto maistuu koko perheelle. Haukifileet jauhetaan monitoimikoneella, jolloin haukifileen mahdolliset ruodot jauhaantuvat hienoksi.

4 annosta

Haukimureketaikina:

400 g nahattomia haukifileetä
1 dl kermaa
2 rkl korppujauhoa
1 kananmunaa
1 tl suolaa
valkopippuria

Keittoon:

500 g perunoita
2 porkkanaa
1 pieni sipuli
2 rkl voita
8 dl vettä
2 kalaliemikuutioita
2 dl kermaa
1 dl hienonnettua tilliä
1 sitruuna

Valmista ensin mureketaikina. Jauha nahattomat haukifileet hienoksi monitoimikoneella. Lisää joukkoon kerma, korppujauhot ja muna. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Pyöräytä tasaiseksi taikinaksi. Nosta haukimureketaikina kylmään tekeytymään siksi aikaa, kun valmistelet keiton.

Pese ja kuori perunat, leikkaa kuutioiksi. Pese ja kuori porkkanat, leikkaa viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli.

Kuumenna voi kattilassa. Lisää kasvikset ja kuullota 3-4 minuuttia. Lisää vesi ja kalaliemikuutiot. Kiehauta ja keitä noin 10 minuuttia.

Pyörittele haukimureketaikinasta pieniä pyöryköitä vedellä kostutetuin käsin. Nostele pyörykät keiton joukkoon kypsymään. Kypsennä kannen alla keskilämmöllä noin viisi minuuttia, kunnes perunat ja porkkanat tuntuvat pehmeiltä ja kypsiltä. Lisää kerma ja kiehauta. Lisää keittoon runsaasti hienonnettua tilliä. Purista keittoannoksen päälle sitruunan mehua.