Kalakeittopäivää vietetään taas 6.2.2024!

Kokeile näitä herkullisia reseptejä!

Kalakeittopäivää vietetään tänä vuonna tiistaina 6. helmikuuta, ja tavoitteena on laittaa suomalaisten kattilat porisemaan. Tässä joukko kokeilemisen arvoisia reseptejä!

Helmikuu tuo mukanaan herkullisen ruokaperinteen: kansallisen Kalakeittopäivän. Tänä vuonna sitä vietetään jo seitsemättä kertaa. Kalakeittopäivään osallistuminen on yksinkertaista: syö kalakeittoa, ja olet mukana! Oma kalakeittohetki kannattaa myös jakaa sosiaaliseen mediaan tunnisteella #kalakeittopäivä.

Made on tällä hetkellä sesongissa, kokeile siis esimerkiksi sivuston lopusta löytyvää Thaikalakeiton reseptiä!


Kermainen haukipyörykkäkeitto

Kermainen, maukas haukipyörykkäkeitto maistuu koko perheelle.

4 annosta

Haukimureketaikina:
400 g nahattomia haukifileetä
1 dl kermaa
2 rkl korppujauhoa
1 kananmunaa
1 tl suolaa
valkopippuria

Keittoon:
500 g perunoita
2 porkkanaa
1 pieni sipuli
2 rkl voita
8 dl vettä
2 kalaliemikuutioita
2 dl kermaa
1 dl hienonnettua tilliä
1 sitruuna

Valmista ensin mureketaikina. Jauha nahattomat haukifileet hienoksi monitoimikoneella. Lisää joukkoon kerma, korppujauhot ja muna. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Pyöräytä tasaiseksi taikinaksi. Nosta haukimureketaikina kylmään tekeytymään siksi aikaa, kun valmistelet keiton.

Pese ja kuori perunat, leikkaa kuutioiksi. Pese ja kuori porkkanat, leikkaa viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli.

Kuumenna voi kattilassa. Lisää kasvikset ja kuullota 3-4 minuuttia. Lisää vesi ja kalaliemikuutiot. Kiehauta ja keitä noin 10 minuuttia.

Pyörittele haukimureketaikinasta pieniä pyöryköitä vedellä kostutetuin käsin. Nostele pyörykät keiton joukkoon kypsymään. Kypsennä kannen alla keskilämmöllä noin viisi minuuttia, kunnes perunat ja porkkanat tuntuvat pehmeiltä ja kypsiltä. Lisää kerma ja kiehauta. Lisää keittoon runsaasti hienonnettua tilliä. Purista keittoannoksen päälle sitruunan mehua.

Kukkakaali-siikakeitto

Tämä herkullinen keitto on Vuoden kalakeitto 2021 -voittaja, ja sen reseptin on laatinut Kaisu Pitkänen Jyväskylästä.

4 annosta

2 sipulia
5 keskikokoista perunaa
3 keskikokoista porkkanaa
200 g kukkakaalia (käytä värikästä kukkakaalia, jos mahdollista)
4 rkl öljyä
8-10 dl kalalientä
2 tl valkoviinietikkaa
2 laakerinlehteä
0,5-1 tl suolaa
2 (n. 500 g) isoa, nahatonta siikafileetä
2 dl kaurakermaa
1 ruukku ruohosipulia
mustapippuria maun mukaan

Hienonna sipuli. Kuori ja kuutioi perunat ja porkkanat. Paloittele kukkakaali.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia, perunoita ja porkkanoita pari minuuttia.

Lisää kalaliemi, etikka, laakerinlehti sekä suolaa ja mustapippuria. Keitä kunnes perunat ovat lähes kypsiä.

Paloittele sillä aikaa siikafileet nahattomiksi ja ruodottomiksi kuutioiksi. Lisää sitten keittoon pilkotut kukkakaalit, kaurakerma ja kalakuutiot.

Peitä kattila kannella, sammuta liesi ja anna hautua noin 5 minuuttia. Viimeistele hienonnetulla ruohosipulilla.


Pinaattikeittoa ja paistettuja ahvenia

Paista ahvenfileet erikseen keiton päälle, niin ne pysyvät koossa, eivätkä hajoa keiton joukkoon. Halutessasi voit korvata pinaatin tuoreella lehtikaalilla.

6 annosta

1 l kevytmaitoa
200 g pinaattia, pakaste
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl jauhettua tai raastettua muskottipähkinää
1/2 tl jauhettua valkopippuria
4 rkl maissitärkkelysjauhoja


Paistetut ahvenet
300 g ahvenfileitä
1/2 tl suola
2 rkl voita tai öljyä

Lisäksi
1 prk (200 g) raejuustoa
1/2 dl hienonnettua tilliä

Mittaa pinnoitettuun kattilaan 9 dl maitoa. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon pinaattikuutiot, suola, sokeri, muskottipähkinä ja valkopippuri. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 10 minuuttia.

Sekoita maissitärkkelysjauhot ja 1 dl maitoa. Kaada seos ohuena nauhana pinaattikeiton joukkoon. Kiehauta ja keitä pari minuuttia, kunnes keitto sakenee. Pidä keitto lämpimänä.

Mausta ahvenfileet suolalla. Sulata voi paistinpannulla. Paista ahvenfileitä pannulla 2-3 minuuttia molemmin puolin fileiden koosta riippuen, kunnes fileet ovat paistuneet kauniin ruskeiksi. Annostele keittoa keittolautasille. Nosta päälle raejuustoa, ahvenfileitä ja hienonnettua tilliä.

Silakka-pastakeittotto

Silakka sopii myös keittoon, kokeile vaikka!

4 annosta

300 g silakkafileitä
½ purjo
n. 1 l vettä
2-3 rkl kala- tai hummerifondia
100 g katkarapu-, tomaatti-oliivi- tai muuta maustettua tuore- tai sulatejuustoa
300-400 g pakastevihanneksia tai tuoreita paloiteltuja kasviksia
1-1½ dl pieniä makaroneja (esim. simpukka)
(suolaa)

musta- tai valkopippuria
hienonnettua tilliä

Huuhdo purjo ja leikkaa se renkaiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää joukkoon fondi ja purjosuikaleet ja juusto nokareina. Keitä muutama minuutti.

Lisää sekaan pakastevihannekset tai tuoreet kasvispalat ja pasta ja keitä 6-10 min. Tarkista vihannesten ja pastan kypsymisaika pakkauksesta.

Leikkaa silakkafileet parin cm:n paloiksi ja sekoita ne varovasti keiton joukkoon. Kypsennä miedolla lämmöllä muutama minuutti. Älä keitä, ettei kala hajoa. Tarkista maku ja mausta keitto tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla. Ripottele lopuksi joukkoon runsaasti hienonnettua tilliä. Tarjoile keitto esim. paahdetun ruisleivän kera.


Lempeä kookoskalakeitto

Tämä täyteläinen soppa lämmittää pakkasilla! Se on lempeä ja maukas, ja siinä on paljon värikkäitä kasviksia. Chili tuo ruokaan lämpöä, mutta polttavaa tämä keitto ei ole.
Malta jättää kasvikset al denteksi, niin saat ruokaan purutuntumaa.

6 annosta

1 pieni punainen chili
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 ruukku korianteria
50 g sokeriherneitä
1 bataatti (n. 400 g)
1 porkkana (n. 200 g)
1 prk säilykekikherneitä (350 g)
1 lime
1 paketti Alaskan seitiä (pakaste, 400 g)
2 rkl öljyä
3 rkl punaista currytahnaa
1 l kalalientä
5 dl kookoskermaa
1 rkl kalakastiketta

1. Hienonna ensin chili, sipuli ja valkosipuli, sitten korianteri.
2. Suikaloi sokeriherneet.
3. Kuori ja kuutioi bataatti ja porkkana. Valuta kikherneet.
4. Raasta limestä vihreää kuorta ja purista limen mehu eri kulhoon.
5. Kuutioi jäinen seiti.
6. Laita kattilaan öljyä, lisää hienonnetut sipulit, chili, limen kuori ja punainen currytahna.
7. Kuullota pari minuuttia, lisää bataatti- ja porkkanakuutiot, kuullota pari minuuttia.
8. Lisää kalaliemi ja keitä kasvikset lähes kypsäksi. Lisää kookoskerma ja kiehauta.
9. Lisää joukkoon seitikuutiot ja kikherneet, keitä viisi minuuttia.
10. Lisää keittoon sokerihernesuikaleet, limemehu, puolet hienonnettua korianterista sekä kalakastike. Annostele keitto lautasille ja koristele annokset lopulla korianterilla.

Vinkki: Voit korvata kookoskerman kookosmaidolla tai käyttää niitä suhteessa puolet ja puolet. Kokeile tähän keittoon muitakin kaloja!

Välimerellinen kalakeitto

Tämä tuhti keitto on melkeinpä pata, ja sen esikuva onkin kreikkalainen stifado. Ruuan täyteläisen maun takana ovat tomaatti, kanelitanko ja oliivit. Välimerellinen kalakeitto valmistuu uunissa itsestään, joten se on helppo valmistaa, vaikka haudutusaika onkin pitkä.

6 annosta

1 iso peruna (n. 300 g)
1 porkkana (n. 200 g)
1 varsisellerin varsi
1 salottisipuli
5 herkkusientä
40 g voita
300 g seitikuutioita
1,2 kg tomaattimurskaa
1 l kalalientä
2 laakerinlehteä
100 g oliiveja
1 kanelitanko
1 rkl suolaa
1 rkl sokeria
1 ruukku basilikaa

1. Pese peruna hyvin kuutioi se kuorineen. Pese, kuori ja kuutioi porkkana.
2. Viipaloi varsiselleri, kuori salottisipuli ja hienonna se, leikkaa herkkusienet 4-6 osaan.
3. Laita paistinpannulle voita ja ruskista kasviksia viitisen minuuttia.
4. Laita uuninkestävään pataan seitikuutiot, tomaattimurska, kalaliemi, laakerinlehdet oliivit, kanelitanko ja pannulla ruskistetut kasvikset sekä mausteet. Sekoita. Hauduta uunissa 170 asteessa noin 1,5 tunnin ajan. Tarkista maku ja poista kanelitanko.
5. Hienonna ruuan päälle basilikaa ja tarjoile kalakeitto suoraan kattilasta esimerkiksi keitetyn riisin, rapean leivän ja ranskankermanokareen kanssa.

Vinkki: jos et pidä oliivien kitkeryydestä, kaada oliivipurkin neste pois ja lisää purkkiin kylmää vettä. Anna liota kymmenisen minuuttia, toista tarvittaessa, vaikka viitisen kertaa. Näin oliivien maku pehmenee, kitkeryys katoaa ja hedelmäinen maku pääsee esiin.


Nopea lohikeitto

Mitä nopeammin valmista, sen parempi – se on tämän keiton idea! Ainekset vain kattilaan kiehumaan työpäivän jälkeen ja pian keitto onkin jo valmis! Keiton makua voi säädellä lisäämällä tai vähentämällä tillin ja kylmäsavulohen määrää.
Kokeile reseptiin myös tuoretta kalaa!

1 l vahvaa kalalientä (kalafondi + vesi)
750 g keittojuureksia (pakaste)
3 dl kermaa
2 rkl Maizena maissitärkkelystä
300 g lohikuutioita (pakaste)
100 g kylmäsavulohta

1 ruukku tilliä
1 dl öljyä


1. Valmista kalaliemi kalafondista yhdistämällä litra vettä ja ½ dl kalafondia. Laita liemi kattilaan, lisää keittojuurekset. Kiehauta.
2. Sekoita Maizena kerman joukkoon ja lisää se keittoon. Lisää kalakuutiot, keitä rauhallisesti 10 minuuttia.
3. Hienonna tilli ja lisää puolet siitä kattilaan. Lisää keittoon myös suikaloitu kylmäsavulohi.
4. Valmista tilliöljy: kaada kulhoon desi öljyä ja lisää joukkoon ½ ruukkua tilliä, sekoita tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella täydellä teholla minuutin ajan.
5. Annostele keitto kulhoihin ja lisää pinnalle tilliöljyä.

Vinkki: Voit korvata keittoon tulevan tillin myös hienonnetulla ruohosipulilla tai kevätsipulin varsilla.

Kalapuikkokulho

Uskoisitko, että kalapuikot sopivat kalakeittoon? Kyllä vain! Valmista ensin mehustettua kaalia ja yhdistä se sitten kulhossa kypsien nuudeleiden ja lisukkeiden kanssa. Pinnalle rapeaksi paistettuja kalapuikkoja, päälle maukasta lientä – melkoinen herkku!

6 annosta

50 g savojinkaalia
100 g punakaalia
1 rkl etikkaa
1 tl inkivääritahnaa
1 tl sitruunaruohotahnaa
3 rkl sweet chili -kastiketta
1 avokado
1 ruukku korianteria
1 pkt kalapuikkoja
1 pkt nuudeleita (180 g)
½ dl rypsiöljyä
4 keitettyä kananmunaa

Liemi:
5 dl kalalientä
1 dl soijaa
1 rkl sitruunaruohotahna
1 ruukku ruohosipulia
3 rkl seesaminsiemeniä

1. Suikaloi kaalit todella ohueksi veitsellä tai mandoliinilla.
2. Sekoita kaalit, etikka, inkivääritahna, sweet chili ja sitruunaruohotahna. Painele ainekset voimakkaasti käsillä sekaisin, niin että kaali lähtee mehustumaan.
3. Viipaloi avokado, hienonna korianteri.
4. Kiehauta kalaliemi, soija, hienonnettu ruohosipuli, sitruunaruohotahna ja seesaminsiemenet kattilassa.
5. Keitä nuudelit kypsiksi, paista kalapuikot öljyssä rapeaksi.
6. Kokoa annos laittamalla kulhoon kypsiä nuudeleita, marinoitua kaalia sekä kananmunanlohkoja. Asettele päälle kalapuikot ja avokadoviipaleet, kaada päälle kuumaa lientä.

Huom: Kokeile kalapuikkojen tilalla tuoretta kalaa, jonka olet paneroinut pankojauhoissa ja paistanut rapeaksi pannulla!


Aurinkoinen kalakeitto

4 annosta

1 sipuli
2 porkkanaa
1 oranssi tai keltainen paprika
1 fenkoli
1 rkl voita tai rypsiöljyä
1 tl currya tai kurkumaa
7,5 dl – 1 l kalalientä
1 tähtianis
1 – 2 appelsiinia
400 g kuha-, ahven-, siika- tai kirjolohifileetä
suolaa
tuoretta tilliä

Kuori sipuli ja porkkanat. Huuhtele paprika ja fenkoli. Leikkaa kasvikset lohkoiksi.

Kuumenna rasva kattilassa ja lisää siihen currya tai kurkumaa. Lisää kasvikset ja kääntele hetken aikaa.

Kaada joukkoon kalaliemi ja lisää tähtianis. Keitä, kunnes kasvikset kypsyvät, 10 – 15 min.

Pese appelsiini huolellisesti ja kuivaa. Raasta oranssia kuorta ja puserra appelsiinista sitten mehu. Lisää nämä keittoon.

Paloittele nahattomat kalafileet. Lisää kalapalat keittoon, samoin tuore, hienonnettu tilli. Keitä, kunnes kala kypsyy eli 3 – 4 min.



Thaihenkinen madekeitto

4 annosta

n. 1,3 kg:n painoinen, nyljetty made

Kalan keitinliemi:

n. 1 l vettä
1 ,5 tl suolaa
10 mauste- tai mustapippuria
2 laakerinlehteä

Keittoon:

1 sipuli
1 pieni purjo
2 porkkanaa
6-8 perunaa
1-2 varsisellerin vartta
2 tl rypsiöljyä
n. 2 tl vihreää currytahnaa
200 g (pakaste)parsakaalia
1-2 dl kookosmaitoa
ripaus pippuria myllystä
(vihreää thaicurryjauhetta)
2 rkl silputtua korianteria, persiljaa tai tilliä

Osta valmiiksi nyljetty made. Jos nyljet mateen itse, viillä nylkemisen jälkeen vatsa auki ja poista sisälmykset sekä kidukset varoen, ettei sappi hajoa. Ota halutessasi talteen mäti ja maksa. Huuhdo kala.

Kaada keitinliemen vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Nosta kala kokonaisena tai paloiteltuna kiehuvaan keitinliemeen. Pienennä lämpöä ja keitä kalaa pari minuuttia ja kuori keitinliemen pinnalle syntynyt vaahto pois. Lisää muut keitinliemen ainekset kattilaan. Hauduta kala kypsäksi miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Nosta kypsä kala keitinliemestä vadille ja siivilöi liemi talteen (sitä pitäisi olla noin 1 l).

Hienonna sipuli ja halkaistu huuhdottu purjo. Suikaloi porkkanat ja kuoritut perunat sekä selleri. Kiehauta hienonnetut sipulit öljyssä kattilassa. Lisää currytahna ja porkkanat joukkoon hautumaan. Kaada päälle siivilöity keitinliemi ja lisää perunat ja selleri. Hauduta noin 10 minuuttia, kunnes porkkanat ja perunat ovat lähes kypsiä. Kumoa joukkoon parsakaalin kukinnot sekä halutessasi paloiteltu mateen maksa ja hauduta vielä noin 5 minuuttia.

Erottele perunoiden kypsymisen aikana kalanliha ruodoista. Lisää keittoon lopuksi kookosmaito, hienonnettu tilli ja ripaus mustapippuria sekä ruodottomat kalapalat. Kuumenna keitto ja tarkista maku. Tarjoa lisänä esimerkiksi ruisleipää.

Vinkki: Jos et halua askarrella madelientä, tee kalaiemi kuutiosta tai fondista. Fileoi made ja paloittele sopiviksi paloiksi. Lisää kalapalat parsakaalien kanssa kypsymään.


Lisää herkullisia kalakeittoreseptejä löydät Pro Kalan reseptiarkistosta.
Kalakeittopäivän hauskat somekuvat ja reseptikuvat löydät täältä!

Maistuisiko esimerkiksi:
Bouillabaisse
Juustoinen kylmäsavulohikeitto
Kuhakeitto