Resepti

Pintapahdettu lohi ja limekasvikset

Pintapaahdettu lohi on nopea ja näyttävä alkuruoka. Sen valmistamiseen tarvitset yön yli liemessä maustuneen lohifileen ja kuuman pannun. Idena on käyttää lohi nopeasti pannussa, jolloin sen pinta saa paahteista makua ja rapeutta. Pannun jälkilämmössä paistat annokseen vielä saaristolaisleipämurua, ja kokonaisuus viimeistellään raikkailla kasviksilla.

Pintapaahdettu lohi

1 l vettä
2 rkl sokeria
50 g suolaa
600 g lohifileetä

1. Sekoita vesi, sokeri ja suola keskenään niin, että sokeri ja suola liukenevat veteen.
2. Poista lohesta nahka ja ruodot.
3. Leikkaa lohi pituussuunnassa kahteen pitkänmalliseen palaan.
4. Laita lohi liemeen ja anna maustua yön yli jääkaapissa.
5. Kuivata lohen pinnat talouspaperilla ja kuumenna muurikkapannu tai grillin paistolevy niin kuumaksi kuin mahdollista.
6. Paahda lohi nopeasti molemmilta puolilta, noin pari minuuttia per puoli. Tärkeintä on, että lohi kypsyy vain pinnasta ja keskiosa jää punaiseksi.
7. Leikkaa lohi annospaloiksi ennen tarjoilua.

Limekasvikset

1 porkkana 
5 retiisiä
½ kurkku
2 kevätsipulin vartta
½ dl limemehua
½ tl suolaa
1 rkl sokeria

1. Huuhtele kasvikset, kuori porkkana.
2. Viipaloi kasvikset todella ohueksi tai käytä apuna kuorimaveistä tai mandoliinia, jolloin saat viipaleista todella ohuita.
3. Laita kasvikset kulhoon, mausta limemehulla, sokerilla ja suolalla.
4. Anna maustua jääkaapissa puoli tuntia.

VINKKI: Nopea pikkelöinti antaa kasviksille rapean rakenteen ja korostaa niiden makua. Lime tuo kasviksiin raikkauta ja tekee niistä herkullisen, freesin parin lohelle. Valitse pikkelöitäväksi mitä tahansa kasviksia, jotka toimivat raakana. 

Ruohosipulimajoneesi

1 dl hienonnettua ruohosipulia
3 rkl rypsiöljyä
2 dl majoneesia


1. Sekoita tehosekoittimella tai sauvasekoittimella öljy ja ruohosipuli vihreäksi öljyksi.
2. Lisää majoneesi ja sekoita käsin tasaiseksi.

Voissa paistettua saaristolaisleipää

5 siivua saaristolaisleipää
30 g voita

1. Hienonna saaristolaisleipä.
2. Paista muurikan tai paistotason jälkilämmössä leipämurusia voissa, kunnes ne ovat rapeita.

Annoksen kokoaminen: Asettele lohipalat lautasille, kokoa kasvikset näyttäväksi keoksi lohen päälle tai viereen. Koristele annos ruohosipulimajoneesilla ja saaristolaisleipämurulla.

  • Alkuruoka