VEDESTÄ RUOKAPÖYTÄÄN

Tervetuloa sukeltamaan syvemmälle
kalan maailmaan!

 

Pro Kala ry julkaisee kalaruokajuttuja, toimintaansa valottavia artikkeleita, alan ammattilaisten haastatteluita ja muuta kiinnostavaa sisältöä kalaan ja kalaruokaan liittyen.

Päivät alkavat olla jo pitkiä, ja helteisinä säinä moni avasi jo grillikaudenkin. Jos kaipaa vaihtelua makkaraan, laita grilliin kalaa! Kalan grillaaminen ei ole vaikeaa: näiden vinkkien avulla ensikertalainenkin onnistuu.

Miten suomalaisesta kalasta tehdään menestyvä vientituote? Tehtävä onnistuu, kun työtä tehdään pitkäjännitteisesti, kalaa tarjotaan kysyntään ja volyymit ovat riittävän suuret.

Kalaa pitäisi syödä ainakin kaksi kertaa viikossa. Pro Kala ry:n teettämistä kuluttajatutkimuksista on kuitenkin käynyt ilmi, että vain noin kolmasosa suomalaisista syö suositusten mukaan. Moni haluaisi asiaan kuitenkin muutosta: neljä viidestä haluaisi lisätä kalansyöntiään. Pro Kala ry lanseeraa Kalakuu-kampanjan, jossa haastetaan kaikki syömään kalaa kahdesti viikossa toukokuun ajan.

Säännöllinen kalan käyttö ehkäisee riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kuten aivohalvaukseen ja sepelvaltimotautiin. Kalan D-vitamiini kohentaa elimistön immuunipuolustusta ja kalasta saa myös proteiinia ja hivenaineita. Kala siis tekee hyvää terveydelle monella tavalla.

Kaj Arvosta voi kutsua kalankasvatuksen ideanikkariksi. Tietokoneohjatut ruokintajärjestelmät ja kiertovesikasvatus ovat Arvosen intohimo saada lisää kalaa markkinoille.

Tänään, helmikuun toisena tiistaina, vietetään Kansallista kalakeittopäivää. Teemana tällä kertaa on kotikeittiön kalakeitto.

”Roskakalasta” kirjoitettiin jo vuosisata sitten. Koko termi on kuitenkin aivan turha, muistuttaa kalaruokakulttuuria tutkiva Matti O. Hannikainen.

Silakka on herkullista lähiruokaa. Pro Kalan nettisivujen reseptiarkiston suosituin resepti onkin juuri silakkaresepti: mehevät silakkapihvit uunissa -resepti kerää joka kuukausi sadoittain silmäpareja! Juuri julkaisemillamme uusilla resepteillä saat vaihtelua silakkakokkailuun. Jos silakka on puolestaan vieraampi raaka-aine, näiden ohjeiden avulla onnistut varmasti luomaan herkullisen annoksen!

Kansallista kalakeittopäivää vietetään joka vuosi helmikuun toisena tiistaina. Tänä vuonna päivä on helmikuun 9. ja teemana Kotikeittiön kalakeitto. Teemaan sopien Pro Kala ry järjesti reseptikilpailun, jossa etsittiin Vuoden kalakeitoksi kruunattavaa reseptiä. Ehdotuksia lähetettiin runsaasti, ja alan ammattilaisista koostuva tuomaristo valitsi finaaliin viisi reseptiä. Maistelun jälkeen voittajaksi kruunattiin jyväskyläläisen Kaisu Pitkäsen kukkakaali-siikakeitto.