Vedestä ruokapöytään

Arman Alizadille kalaruoka maistuu

Arman Alizad lavalla

Kalatalouden Innovaatiopäivät järjestettiin Vantaalla 4.-5. marraskuuta 2021. Vuoden puhujavieraana oli Arman Alizad, joka kertoi inspiroivan tarinansa ja kehotti kuulijoita sinnikkyyteen ja periksiantamattomuuteen. Ennen esiintymistään Arman muisteli Pro Kalalle ammattikalastuksesta kertovan ohjelmansa kuvaamista sekä kertoi omasta suhteestaan kalaruokaan. Kala-ala on Armanille tuttu, sillä Pohjantähden Alla -ohjelman neljännellä kaudella hän tutustui ammattikalastajan arkeen kalastaja Heikki Salokankaan oppipoikana. … Lue lisää

Kalakin voi sairastaa

Kalanpoikasia linjastolla, kaksi ihmistä rokottaa kaloja.

Kalat, kuten kaikki muutkin tuotantoeläimet, saattavat sairastua. Meillä Suomessa tilanne kalatautien suhteen on hyvä, kiitos jatkuvan ja tehokkaan seurannan, mutta joskus, onneksi harvoin, kuitenkin käy niin, että kaloissa havaitaan hoitoa vaativia sairauksia. Kaloilla voi olla tauteja, jotka voivat uhata niiden terveyttä. Hyvä uutinen on, etteivät kalataudit leviä kaloista ihmisiin. Kaloilta ne voivat kuitenkin viedä pahimmillaan … Lue lisää

Kala maistuu lemmikeille

Pieni koira syö ulkona nappuloita, koiranruoka-astian ympärillä on pieniä kaloja.

Se tiedetään, että kala on aina kissoille maistunut – mutta niin se maistuu koirillekin. Kotimaisille lemmikkieläinruokien valmistajille kala on tärkeä raaka-aine. Kotimainen Dagsmark Petfood valmistaa koirien kuivanappuloita, joissa eläinproteiinin raaka-aineena käytetään kanan ohella Itämeren silakasta ja kilohailista tehtyä kalajauhoa. Kalaisat kuivamuonat muodostavat noin kolmasosan Dagsmarkin kahden miljoonan kilon tuotannosta. Yrityksen toimitusjohtaja Laura Strömberg näkee kotimaisen … Lue lisää

Viisi vinkkiä kalan grillaamiseen

Päivät alkavat olla jo pitkiä, ja helteisinä säinä moni avasi jo grillikaudenkin. Jos kaipaa vaihtelua makkaraan, laita grilliin kalaa! Kalan grillaaminen ei ole vaikeaa: näiden vinkkien avulla ensikertalainenkin onnistuu.

Kirjolohi ja silakka ovat kalanviennin selkäranka

Miten suomalaisesta kalasta tehdään menestyvä vientituote? Tehtävä onnistuu, kun työtä tehdään pitkäjännitteisesti, kalaa tarjotaan kysyntään ja volyymit ovat riittävän suuret.

Toukokuu on Kalakuu!

Kalaa pitäisi syödä ainakin kaksi kertaa viikossa. Pro Kala ry:n teettämistä kuluttajatutkimuksista on kuitenkin käynyt ilmi, että vain noin kolmasosa suomalaisista syö suositusten mukaan. Moni haluaisi asiaan kuitenkin muutosta: neljä viidestä haluaisi lisätä kalansyöntiään. Pro Kala ry lanseeraa Kalakuu-kampanjan, jossa haastetaan kaikki syömään kalaa kahdesti viikossa toukokuun ajan.

Kalaa kahdesti viikossa – miksi?

Säännöllinen kalan käyttö ehkäisee riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kuten aivohalvaukseen ja sepelvaltimotautiin. Kalan D-vitamiini kohentaa elimistön immuunipuolustusta ja kalasta saa myös proteiinia ja hivenaineita. Kala siis tekee hyvää terveydelle monella tavalla.

Käsite ”roskakala” joutaa roskiin

”Roskakalasta” kirjoitettiin jo vuosisata sitten. Koko termi on kuitenkin aivan turha, muistuttaa kalaruokakulttuuria tutkiva Matti O. Hannikainen.

Kokataanko tänään silakkaa?

Silakka on herkullista lähiruokaa. Pro Kalan nettisivujen reseptiarkiston suosituin resepti onkin juuri silakkaresepti: mehevät silakkapihvit uunissa -resepti kerää joka kuukausi sadoittain silmäpareja!

Juuri julkaisemillamme uusilla resepteillä saat vaihtelua silakkakokkailuun. Jos silakka on puolestaan vieraampi raaka-aine, näiden ohjeiden avulla onnistut varmasti luomaan herkullisen annoksen!