Arman Alizadille kalaruoka maistuu

Arman Alizad Kalatalouden Innovaatiopäivillä 5. marraskuuta 2021.

Kalatalouden Innovaatiopäivät järjestettiin Vantaalla 4.-5. marraskuuta 2021. Vuoden puhujavieraana oli Arman Alizad, joka kertoi inspiroivan tarinansa ja kehotti kuulijoita sinnikkyyteen ja periksiantamattomuuteen. Ennen esiintymistään Arman muisteli Pro Kalalle ammattikalastuksesta kertovan ohjelmansa kuvaamista sekä kertoi omasta suhteestaan kalaruokaan.

Kala-ala on Armanille tuttu, sillä Pohjantähden Alla -ohjelman neljännellä kaudella hän tutustui ammattikalastajan arkeen kalastaja Heikki Salokankaan oppipoikana. Jakso on katsottavissa Ruutu-palvelussa.

Armanin ensimmäinen ura oli räätälinä, ja perinteiset ammatit ovat muutenkin aina olleet lähellä hänen sydäntään – siksi hän halusi tutustua myös ammattikalastajan arkeen.

– Tiesin jo ennestään, että se on rankkaa duunia ja niin fyysisesti kuin henkisestikin vaativaa, mutta kun sen itse koki, oli kokemus vieläkin herättävämpi, Arman muistelee.

Kalastusta tehdään luonnon armoilla

Arman kertoo, että luonnon ja ihmisen symbioosi ja toisaalta kamppailu on aina kiehtonut häntä, ja luonto on tietysti vahvasti läsnä kalastajan arjessa.

– Siinä on niin kiinni luonnossa, ja luonto on todella paljon ihmistä isompi. On huikean arvostettavaa, että meillä on ihmisiä, jotka haluavat kalastusta työkseen tehdä!

Kala ui myös Armanin ruokalautaselle, tosin useammin jonkun muun tekemänä kuin itse kokattuna.

– Pidän kalasta ja ylipäätään merenelävistä todella paljon, mutta olen taitavampi kokkaamaan lihaa kuin kalaa. Jos haluan todella hyvää kalaruokaa, menen mieluummin ammattilaisen hoiviin kuin teen itse, etten pilaisi hienoa raaka-ainetta! Olen tietysti itsekin kalaa valmistanut, ja ainahan kala on hyvää, oli se sitten paistettuna tai keitossa tai miten tahansa valmistettua, Arman sanoo.

Lisää hyvää kalaruokaa kouluihin, toivoo Arman

Julkisessa ruokakeskustelussa kala jää harmillisesti lihan- ja kasvissyönnin varjoon. Arman pohti, että vanhassa sananlaskusta voisi tässä olla apua: minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa.

– Kouluissa olisi hyvä olla herkullista kalaruokaa, jotta lapset tottuisivat sitä jo pienenä syömään. Sitä kautta se olisi ehkä mielessä useammin ja pääsisi myös tähän suurempaan julkiseen keskusteluun – tämä on minun villi veikkaukseni, Arman pohtii.

Armanin puheenvuoro keräsi paljon kehuja ja kiitosta. Moni kuulijoista varmasti koki, että hänen asenteestaan olisi opittavaa alalla kuin alalla.