Vedestä ruokapöytään

Joulun aikaan herkutellaan mädillä

Pikkujoulukausi näyttää tänä vuonna hyvin erilaiselta kuin ennen, mutta herkuttelusta ei tarvitse onneksi tinkiä. Kirjolohen mädin sesonki on käynnissä, ja muutkin erilaiset mätiherkut sopivat juhlakauden ruokapöytään erinomaisesti.

Hauki on petokalojen kuningas

Hauki on kaikille tuttu kala – jos ei muuten, niin ”hauki on kala” -hokemasta. Kyseinen lentävä lause ei suinkaan ole ainoa, jossa hauki mainitaan: haukeen liittyviä sananlaskuja on useita, Kalevalassa Väinämöinen tekee kanteleen hauen leukaluusta ja onpa tästä petokalasta laulanut Ultra Brakin.

Pro Kala ry lanseeraa Vuoden kalakeitto -kilpailun kotikokeille

Kalakeittopäivä on Pro Kala ry:n ideoima ruokateemapäivä, jota vietetään vuosittain helmikuun toisena tiistaina. Vuoden 2021 kalakeittopäivää varten lanseerataan nyt Vuoden kalakeitto -kilpailu, jossa etsitään Suomen parasta kalakeittoreseptiä. Teemana on Kotikeittiön kalakeitto.

Silakka käy taas pyydyksiin

Silakkaa pyydetään periaatteessa ympäri vuoden, mutta keskikesällä lämpimien vesien aikaan kala ei käy helposti pyydyksiin ja siksi saatavuus on rajoitetumpaa. Syksyn tullessa silakkaa on taas paremmin tarjolla.

Innovaatiot esillä poikkeustilanteesta huolimatta

Koronavirustilanne on vaikuttanut jokaiseen alaan, eikä kalatalousala ole poikkeus. Kalatalouden Innovaatiopäivät 2020 eivät jää pitämättä, vaikka tapahtuma onkin tänä vuonna hieman erilainen. Kaksipäiväinen ohjelma on kaikille yhteinen, ja osallistua voi myös etänä.

Tutkimus kotimaisen kalan kulutuksesta

Nyt kaivataan kalan ystävien apua! Tampereen ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat ovat huolestuneet kotimaisen luonnonkalan kulutuksen vähenemisestä ja toteuttavat tutkimuksen, jonka avulla selvitetään kulutuskäyttäytymistä ja kuluttajien suhtautumista kotimaisen luonnonkalan syöntiin.

Hyvää suomalaisen ruoan päivää!

Suomalaisen ruoan päivää vietettiin ensimmäisen kerran viime vuonna. Teemapäivän takana on Hyvää suomesta, joka muistuttaa, että suomalaisen ruoan päivä on tietysti joka päivä, vaikka erillistä juhlapäivää nyt vietetäänkin.

Nyt herkutellaan kuhalla

Kesä alkaa väistyä ja vedet viilenevät. Syyskuu tuo mukanaan usean eri luonnonkalan sesonkikauden: yksi niistä on huippuherkullinen kuha.

Kalan matkassa: rapuisat terveiset

Äyriäistukku kertoi kuulumisiaan viimeksi huhtikuussa. Poikkeukselliset olosuhteet vallitsevat edelleen, vaikka viime kevään tilanteesta ollaankin kaukana. Ravut maistuvat kaikesta huolimatta suomalaisille hyvin.

Rapukausi on käynnissä

Ravustuskausi on 21.7.–31.10, joten rapuaika on juuri nyt käynnissä. Suomessa pyydetään sekä joki- että täplärapuja. Jokirapua on syöty täällä jo satoja vuosia, täplärapu puolestaan tuotiin Pohjois-Amerikasta 1960-luvulla.

Ammattilaiset esittäytyvät: Iiro, laivakoira

Olen ollut laivakoirana oikeastaan koko ikäni. Muutin kalastaja-Jarnon ja Riitan luo kymmenen vuotta sitten maaliskuussa, ja jo huhtikuun lopulla lähdin mukaan ensimmäisille kalastusreissuilleni. Sillä tiellä ollaan edelleen!

Silli on keskikesän herkku

Keskikesällä pyydetyn kalan sesonkikalenteria tarkastelevaa voi harmittaa. Sesongissa kun ei kovin montaa kalaa ole. Onneksi kesän herkuttelun pelastavat paitsi kasvatettu kala, myös erilaiset säilykkeet. Uusien perunoiden kanssa nautittu silli onkin kesäherkku vertaansa vailla!