Vedestä ruokapöytään

Silakkaa syömällä voimme tukea suomalaista työtä

Silakkafileen valmistajia on Suomessa enää muutama. Martin Kala Oy Turussa on yksi harvoista. Yhtiö on panostanut voimakkaasti tuotantoteknologiaan ja haluaa pitää tinkimättömästi kiinni korkeasta laadustaan. Martin Kalan tehdaspäällikkö Jari Multanen on itsekin suuri silakan ystävä ja toivoo kalan arvostuksen vielä nousevan.

Silakalle etsitään uusia käyttötapoja – tulevaisuudessa markkinoilla saattaa olla vaikkapa ”nyhtösilakkaa”

Silakkasaaliistamme hyödynnetään tällä hetkellä elintarvikkeena vain murto-osa. Huhtikuussa alkaneessa innovaatiohankkeessa etsitään Luonnonvarakeskuksen, Turun yliopiston ja VTT:n yhteisvoimin uusia käyttömuotoja silakalle niin elintarvikkeena kuin vaikkapa kosmetiikkateollisuuden raaka-aineena. Tavoitteena on nostaa silakan jalostusastetta Suomessa ja näin saada parempaa tuottoa koko arvoketjulle.

Mikä kalassa maksaa?

”Mikä kalassa oikein maksaa?” kysyttiin meiltä viime viikolla. Miksi kalafilee kaupan tiskissä tai ravintolan lautasella maksaa monta kymmentä euroa kilo, ja kokonaisen kalan ”rantahinta” on vain muutaman euron.

Kansanedustaja Anne Kalmari: Suomalainen kala tarvitsee tekoja

Keskustan kansanedustaja ja maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari on innokas kalansyöjä ja kotimaisen kalan puolestapuhuja. Kalmari tiedostaa kotimaisen kalan saatavuuteen liittyvät ongelmat, ja väläyttelee helpotusta kalatoimialalle jo pian. Lupapolitiikkaan on hänen mukaansa tulossa konkreettisia toimia jo tämän hallituskauden aikana.

Kuinka lisätä suomalaisten kalansyöntiä?

Kalanjalostaja Hätälä Oy:n toimitusjohtaja Riku Isohätälän mukaan suomalaisten kulutustottumukset ovat muuttumassa ja uudet tuotteet kiinnostavat.

”Kalaa ostetaan saman verran kuin ennenkin, mutta tuontilohen kallistumisen myötä kauppakassiin lastataan aiempaa enemmän kirjolohta tai muita kalatuotteita. Silakasta on tullut taas arvostettu ruokakala ja jopa särki kiinnostaa. Tuotekehitys on keskeissä roolissa kalan houkuttelevuuden lisäämisessä”.

Miksi silakankulutus on laskenut?

Silakka on ammattikalastuksen saalislaji. Pyyntimäärät ovat viime vuosina olleet ennätyssuuria, eli meillä on kalaa. Silakkaa kuitenkin syödään nykyään vain 300 g / hlö / vuosi, kun sitä vielä 2000-luvun alussa kulutettiin 1,2 kg /hlö / vuosi. Mistä johtuu että silakan kulutus on näin dramaattisesti laskenut?

Kotikokin kalapäivä: simpukat sopivat kesäänkin

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”3254″ img_size=”large” alignment=”center” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text] Haluaisitko oman kalabravuurisi kuvan ja … Lue lisää