Silakalle etsitään uusia käyttötapoja – tulevaisuudessa markkinoilla saattaa olla vaikkapa ”nyhtösilakkaa”

Silakkasaaliistamme hyödynnetään tällä hetkellä elintarvikkeena vain murto-osa. Huhtikuussa alkaneessa innovaatiohankkeessa etsitään Luonnonvarakeskuksen, Turun yliopiston ja VTT:n yhteisvoimin uusia käyttömuotoja silakalle niin elintarvikkeena kuin vaikkapa kosmetiikkateollisuuden raaka-aineena. Tavoitteena on nostaa silakan jalostusastetta Suomessa ja näin saada parempaa tuottoa koko arvoketjulle.

 

Mitä silakasta tuotetut uudet tuotteet voisivat konkreettisesti olla, VTT:n erikoistutkija Kaisu Honkapää?

 

– Yksinkertaisimmillaan silakan arvoa voisi parantaa lisäämällä silakasta tehtyjen elintarvikkeiden jalostusastetta. Tämä osuisi monien kuluttajien toiveisiin helppokäyttöisistä ja valmiista aterioista tai niiden komponenteista. Kokonaiset kalat voivat jäädä monilta kaupan tiskiin, kun niitä ei osata tai haluta käsitellä. Valmisruoissa silakkaa voisi reippaalla uudella twistillä käyttää korvaamassa esimerkiksi tonnikalaa.

 

Silakasta valmistettu kotimainen surimi olisi kiinnostava vaihtoehto muualta tuoduille surimituotteille. Pidemmälle vietyjä lisäarvotuotteita voivat olla bioaktiiviset peptidivalmisteet, kalaöljy tai vaikka kollageenikapselit. Nämä ovat esimerkiksi lisäravinne- ja kosmetiikkasektoreille sopivia tuotteita, lähestyen jopa lääkinnällisiä tuotteita – eli niiden arvo on aivan eri luokkaa kuin peruselintarvikkeiden.

 

Mitä näiden tuotteiden tuottaminen edellyttää koko tuotantoketjulta? – Elintarviketuotteiden ja vielä pidemmälle jalostettujen lisäarvotuotteiden kohdalla raaka-aineen pitää luonnollisesti olla ensiluokkaista. Pidemmälle viety jalostus vaatii isompia investointeja. Koska Suomen silakkasaaliiden määrät ovat pieniä verrattuna esimerkiksi isojen lohentuottajamaiden raaka-ainemääriin, taloudellisesti kannattavaa tuotantoa varten pitää täällä luultavasti useiden toimijoiden yhdistää voimansa.

 

Miten se tapahtuu, riippuu tietysti tuotannosta ja innostuneista osapuolista. Toivon, että ratkaisuja löytyy ja lisäarvotuotteiden valmistus silakasta toteutuu lähivuosina.

 

Osaatko arvioida, mikä voisi olla kuluttajien vastaanotto uusille tuotteille?
– Kuluttajat ovat nykyään varsin valveutuneita. Kotimaiseen kestävästi kalastettuun silakkaan perustuvat tuotteet sopivat kuluttajille, jotka kantavat huolta maailman merien riistokalastuksesta. Tuotantoketjun luotettavuus ja läpinäkyvyys tuovat tuotteille uskottavuutta.

 

Entistä useammat vähentävät lihan, erityisesti punaisen lihan käyttöä. Siksi kannattaisikin nyt yrittää nostaa silakan jalostusastetta ja tarjoilla se kuluttajille ympäristöystävällisenä ja terveellisenä vaihtoehtona lihalle. Ehkä nyhtökauralle voisi tehdä kaverin, nyhtösilakan!

 

Millä aikataululla uusia silakkatuotteita on saatavilla?

 

– Uusia elintarvikesovelluksia voi olla saatavilla varsin nopeasti, mutta korkean lisäarvon erikoistuotteiden kehittäminen ja kaupallistaminen on useamman vuoden prosessi.