Kuinka lisätä suomalaisten kalansyöntiä?

Kalanjalostaja Hätälä Oy:n toimitusjohtaja Riku Isohätälän mukaan suomalaisten kulutustottumukset ovat muuttumassa ja uudet tuotteet kiinnostavat.

”Kalaa ostetaan saman verran kuin ennenkin, mutta tuontilohen kallistumisen myötä kauppakassiin lastataan aiempaa enemmän kirjolohta tai muita kalatuotteita. Silakasta on tullut taas arvostettu ruokakala ja jopa särki kiinnostaa. Tuotekehitys on keskeissä roolissa kalan houkuttelevuuden lisäämisessä”.

Ammattikalastajien määrä on lisääntymässä, mikä tulee näkymään kasvavana kalan tarjontana. ”Olemme käynnistäneet projektin, jonka puitteissa työllistämme 100 uutta ammattikalastajaa. Kalastajien määrä on ylipäänsä lisääntymässä ja onkin odotettavissa, että kotimaista kalaa on jatkossa enemmän suomalaisten ruokapöydässä”, hän arvioi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalaneuvos-V.Hukkanen Oy:n toimitusjohtaja Veijo Hukkanen on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa keskeistä olisi, että viranomaiset myöntäisivät nykyistä nopeammin lupia kalankasvattajille, jotta kalatalous vauhdittuisi ja suomalaisten ruokapöytään kalaa riittäisi.

”Suomalaiset haluavat syödä suomalaista kalaa. Kasvattajat olisivat valmiita lisäämään kalankasvatusta, kunhan vaan lupia saataisiin.

Kalankasvatus on myös kehittynyt huimasti viimeisten 10-15 vuoden aikana, mitä tulee ympäristön kuormitukseen”, Hukkanen arvioi.

Myös Hukkanen näkee tulevaisuuden positiivisena. ”Kotimaisilla kalankasvattajilla menee nykyään aiempaa paremmin. Keskeistä olisi kehittää kala-alan koulutusta, jotta alalle saadaan ammattitaitoista väkeä”.