Kuusi hyvää syytä syödä kalaa

Kalaa kannattaa syödä ainakin 2 kertaa viikossa.
Tässä kuusi hyvää syytä syödä kalaa:

Kala on terveellistä

Kalassa on runsaasti terveydelle hyviä pehmeitä rasvoja, D-vitamiinia, monia hivenaineita ja proteiinia. Syömällä monipuolisesti eri kalalajeja vaihdellen, saa itselleen kaikki kalan terveysedut. Monet kalat sisältävät vain vähän energiaa, joten kala on myös kevyttä ruokaa.

Kala on herkullista

Kala maistuu lähes jokaiselle. Kauppojen valikoimissa riittää tänä päivänä kiinnostavia vaihtoehtoja eri makumieltymyksiin tuoreesta kalafileestä villikalapihviin. Kalaa kannattaa kokata monipuolisesti: paistaa, laittaa uuniin, grillata, savustaa, hauduttaa, graavata, tehdä keitoksi… Luonnonkaloilla on omat sesonkinsa, jolloin ne ovat parhaimmillaan ja niitä on kalatiskissä erityisen hyvin tarjolla. Kalan sesonkeihin voi tutusta muun muassa Pro Kalan sivuilla.

Kala on todellista pikaruokaa

Kala pikaruokaa parhaimmillaan, sillä se kypsyy nopeasti. Myös hapot, kuten etikka, sitruuna ja limetti kypsentävät kalan lihan. Pannulla kalafileen paistaa herkulliseksi muutamassa minuutissa ja keittoon kalapalat lisätään aivan lopuksi, kun keitto on muuten jo valmista.

Kala on lähiruokaa

Suomessa kalastetaan ja kasvatetaan kalaa ympäri maata, joten saatavissa on usein läheltä pyydettyä, tuoretta kalaa. Läheltä pyydetty tai kasvatettu kala rasittaa ympäristöä mahdollisimman vähän ja se saadaan myös nopeasti kauppaan tarjottavaksi kuluttajalle.

Kalansyönti on ympäristöteko

Ammattikalastus hoitaa ympäristöä. Kalastus on ainoa elinkeino, joka pystyy poistamaan ravinteita vesistöistä. Kalakantamme ovat pääosin vahvat ja kestävät hyvin nykyisen ja jopa sitä laajemman kaupallisen kalastuksen. Mitä enemmän kalaan sitoutuneita ravinteita kalastuksen kautta vesistä poistuu, sitä paremmin vesiekosysteemi voi. Nykyaikainen kalankasvatus toimii vastuullisesti ja sitä säädellään maailman tiukimmalla ympäristölupajärjestelmällä.

Kalansyönti tukee Suomen taloutta

Suomalaisten kalankäyttö asukasta kohden on eurooppalaista huipputasoa. Syömällä mahdollisimman usein paikallista kalaa vahvistat kalatalouttamme. Kalaketju tuo työtä, verotuloja ja hyvinvointia Suomessa myös syrjäseuduilla, missä sitä kipeästi kaivataan.