Kala maistuu lemmikeille

Pieni koira syö ulkona nappuloita, koiranruoka-astian ympärillä on pieniä kaloja.
Kalan suosio kotimaisissa lemmikkiruoissa, kuten koirien kuivanappuloissa, on kasvussa.

Se tiedetään, että kala on aina kissoille maistunut – mutta niin se maistuu koirillekin. Kotimaisille lemmikkieläinruokien valmistajille kala on tärkeä raaka-aine.

Kotimainen Dagsmark Petfood valmistaa koirien kuivanappuloita, joissa eläinproteiinin raaka-aineena käytetään kanan ohella Itämeren silakasta ja kilohailista tehtyä kalajauhoa. Kalaisat kuivamuonat muodostavat noin kolmasosan Dagsmarkin kahden miljoonan kilon tuotannosta.

Yrityksen toimitusjohtaja Laura Strömberg näkee kotimaisen kalan käytössä pelkkää plussaa.

– Tärkeintä tietysti on, että koirat syövät niitä mielellään. On myös koiria, joiden ruoansulatukselle kanapohjaiset nappulat eivät käy, mutta kala maistuu, Strömberg sanoo.

Kala on terveellistä koirillekin. Kyse on Strömbergin mukaan myös muista arvoista. Kotimaisen kalajauhon käyttö on osa Itämeren hoitoa. Kalastus poistaa merestä ravinteita.

– Voimme tarjota lemmikeille pienellä hiilitassunjäljellä kotimaista lähiruokaa. Olemme mukana tällä tavalla kehittämässä suomalaista kalataloutta, kertoo Strömberg.

Dagsmark on laajentamassa kalaisaa tarjontaa myös kissojen märkäruokaan.

– Selvitämme, miten vähempiarvoista järvikalaa voisi käyttää niissä raaka-aineina. Kalakantamme ovat edelleen alihyödynnettyjä, muistuttaa Strömberg.

Kaikki käyttöön kirjolohesta

Kalanjalostustehtaassa kaksi ihmiustä työskentelee taka-alalla linjastolla, etualalla isossa astiassa kirjolohen perkeitä.
Lohikunnassa kirjolohien perkauksessa syntyviä ruotoja ja kalanpäitä voidaan hyödyntää lemmikkeläinten ruokien valmistukseen.

Turkulainen Lohikunta jalostaa kotimaista kirjolohta tuoretuotteina sekä jalosteina Turussa ja Maskussa. Kirjolohen jalostuksessa syntyviä sivuvirtoja Lohikunnassa hyödynnetään tekemällä lemmikeille kirjolohisäilykkeitä, kirjolohiöljyä ja jauhettua kirjolohta pakastepötköinä ja -pullina.

– Lemmikkien ruoat ovat luonteva osa toimintaamme. Voimme hyödyntää siinä kalajalosteiden valmistuksesta jääneen kalamateriaalin, kuten perkauksessa selkärankaan, kylkiruotoihin ja kalojen päähän jääneen lihan. Kirjolohiöljyn liiketoiminnan ostimme sitä valmistaneelta kemiöläisyritykseltä. Säilykkeiden tuotekehitys on omaa, kertoo Lohikunnan toimitusjohtaja Peter Lindberg.

Lohikunnan lemmikkieläintuotteita on kaupan Turussa Lohikunnan omassa myymälässä Herttuan Herkussa, lemmikkieläinkaupoissa sekä K- ja S-ketjujen kaupoissa.

– Kotimaisuus ja ruoan puhtaus ovat meille tärkeitä myyntivaltteja. Ihmiset hankkivat yhä enemmän koiria ja kissoja, joten markkinat ovat vain kasvussa, pohtii Lindberg.

Järvikalasta makupaloja

Saisiko olla kuivattuja muikunpäitä? Ainakin koirille ja kissoille kelpaa. Etelä-Savon Hirvensalmella toimiva Järvi-Suomen Kalatuote valmistaa järvikalasta tuotteita säilykemuikusta kylmäsavustettuun haukeen.

Vuonna 2019 yritys lanseerasi Eväkäs-tuoteperheen, joka koostuu kuivatuista pikkukaloista valmistetuista makupaloista lemmikeille. Niiden idea on ekologinen. Tuotannossa kalanjalostuksen sivuvirrat saadaan hyötykäyttöön ja ruokajäte minimoituu.

– Itselläni on kymmenkunta husky-koiraa, mikä johdatti kehittämään pienille järvikaloille uutta käyttöä. Testasimme niiden kuivaamista. Koirat pitivät maistamastaan. Nyt meillä on lemmikeille makupaloja kuivatusta muikusta ja kuoreesta. Tänä kesänä tuomme Eväkäs-tuotteisiin järvikalasäilykkeet. Kotimainen kalaisa lähiruoka kiinnostaa myös lemmikinomistajia, kertoo Järvi-Suomen Kalatuotteen yrittäjä Tuomas Pöyry.