Uutiset

Kalakin voi sairastaa

Kalanpoikasia linjastolla, kaksi ihmistä rokottaa kaloja.

Kalat, kuten kaikki muutkin tuotantoeläimet, saattavat sairastua. Meillä Suomessa tilanne kalatautien suhteen on hyvä, kiitos jatkuvan ja tehokkaan seurannan, mutta joskus, onneksi harvoin, kuitenkin käy niin, että kaloissa havaitaan hoitoa vaativia sairauksia. Kaloilla voi olla tauteja, jotka voivat uhata niiden terveyttä. Hyvä uutinen on, etteivät kalataudit leviä kaloista ihmisiin. Kaloilta ne voivat kuitenkin viedä pahimmillaan … Lue lisää

Kala maistuu lemmikeille

Pieni koira syö ulkona nappuloita, koiranruoka-astian ympärillä on pieniä kaloja.

Se tiedetään, että kala on aina kissoille maistunut – mutta niin se maistuu koirillekin. Kotimaisille lemmikkieläinruokien valmistajille kala on tärkeä raaka-aine. Kotimainen Dagsmark Petfood valmistaa koirien kuivanappuloita, joissa eläinproteiinin raaka-aineena käytetään kanan ohella Itämeren silakasta ja kilohailista tehtyä kalajauhoa. Kalaisat kuivamuonat muodostavat noin kolmasosan Dagsmarkin kahden miljoonan kilon tuotannosta. Yrityksen toimitusjohtaja Laura Strömberg näkee kotimaisen … Lue lisää

Kirjolohi ja silakka ovat kalanviennin selkäranka

Miten suomalaisesta kalasta tehdään menestyvä vientituote? Tehtävä onnistuu, kun työtä tehdään pitkäjännitteisesti, kalaa tarjotaan kysyntään ja volyymit ovat riittävän suuret.

Toukokuu on Kalakuu!

Kalaa pitäisi syödä ainakin kaksi kertaa viikossa. Pro Kala ry:n teettämistä kuluttajatutkimuksista on kuitenkin käynyt ilmi, että vain noin kolmasosa suomalaisista syö suositusten mukaan. Moni haluaisi asiaan kuitenkin muutosta: neljä viidestä haluaisi lisätä kalansyöntiään. Pro Kala ry lanseeraa Kalakuu-kampanjan, jossa haastetaan kaikki syömään kalaa kahdesti viikossa toukokuun ajan.

Kalaa kahdesti viikossa – miksi?

Säännöllinen kalan käyttö ehkäisee riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kuten aivohalvaukseen ja sepelvaltimotautiin. Kalan D-vitamiini kohentaa elimistön immuunipuolustusta ja kalasta saa myös proteiinia ja hivenaineita. Kala siis tekee hyvää terveydelle monella tavalla.

Käsite ”roskakala” joutaa roskiin

”Roskakalasta” kirjoitettiin jo vuosisata sitten. Koko termi on kuitenkin aivan turha, muistuttaa kalaruokakulttuuria tutkiva Matti O. Hannikainen.

Kokataanko tänään silakkaa?

Silakka on herkullista lähiruokaa. Pro Kalan nettisivujen reseptiarkiston suosituin resepti onkin juuri silakkaresepti: mehevät silakkapihvit uunissa -resepti kerää joka kuukausi sadoittain silmäpareja!

Juuri julkaisemillamme uusilla resepteillä saat vaihtelua silakkakokkailuun. Jos silakka on puolestaan vieraampi raaka-aine, näiden ohjeiden avulla onnistut varmasti luomaan herkullisen annoksen!

Vuoden kalakeitto on kukkakaali-siikakeitto

Kansallista kalakeittopäivää vietetään joka vuosi helmikuun toisena tiistaina. Tänä vuonna päivä on helmikuun 9. ja teemana Kotikeittiön kalakeitto. Teemaan sopien Pro Kala ry järjesti reseptikilpailun, jossa etsittiin Vuoden kalakeitoksi kruunattavaa reseptiä. Ehdotuksia lähetettiin runsaasti, ja alan ammattilaisista koostuva tuomaristo valitsi finaaliin viisi reseptiä. Maistelun jälkeen voittajaksi kruunattiin jyväskyläläisen Kaisu Pitkäsen kukkakaali-siikakeitto.

Pro Kala ry lanseeraa Vuoden kalakeitto -kilpailun kotikokeille

Kalakeittopäivä on Pro Kala ry:n ideoima ruokateemapäivä, jota vietetään vuosittain helmikuun toisena tiistaina. Vuoden 2021 kalakeittopäivää varten lanseerataan nyt Vuoden kalakeitto -kilpailu, jossa etsitään Suomen parasta kalakeittoreseptiä. Teemana on Kotikeittiön kalakeitto.

Innovaatiot esillä poikkeustilanteesta huolimatta

Koronavirustilanne on vaikuttanut jokaiseen alaan, eikä kalatalousala ole poikkeus. Kalatalouden Innovaatiopäivät 2020 eivät jää pitämättä, vaikka tapahtuma onkin tänä vuonna hieman erilainen. Kaksipäiväinen ohjelma on kaikille yhteinen, ja osallistua voi myös etänä.