Resepti

Silli-perunapiiras ”Tarte Tatin”

Piirakkataikina:
4 dl vehnäjauhoja
150 g voita
3 rkl vettä

Täyte:
2 sipulia
50 g voita
1 kg kiinteitä perunoita
1 paketti matjessillifileetä
50 g emmentaljuustoraastetta


Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi. Laita taikinakimpale kelmussa kylmään noin tunniksi. Vetäytynyttä ja kylmää taikinaa on merkittävästi helpompi käsitellä.

Valmista täyte: leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi ja kuullota paistinpannulla voissa miedolla lämmöllä, kunnes sipuli on kauniisti ruskistunut ja pehmennyt. Siirrä sivuun odottamaan.

Kuori ja viipaloi perunat sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kuutioi sillit ja raasta juusto. Vuoraa irtopohjaisen kakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Levitä pohjalle kerros perunaviipaleita kauniisti limittäin, laita päälle sipulit ja juusto. Asettele päälle loput perunat.

Kauli piirakkataikina noin 5 millin paksuiseksi ja peitä peruna-silli-sipuliseos taikinalla. Askartele taikinan liepeet vuoan reunoille perunakerroksen väliin.

Paista piirasta 160-asteisessa uunissa noin 35-40 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä ja taikinan pinta reilusti ruskistunut. Tarkista perunoiden kypsyys hammastikulla.

Anna piiraan jäähtyä vuoassa vähintään 20 minuuttia. Irrota vuoan kehä ja kumoa piiras Tarte Tatinin tapaan tarjoiluvadille.

  • Alkuruoka
  • Pääruoka