Resepti

Kala-chowder sämpyläkulhossa

6-8 annosta

Kala-chowder
1 keskikokoinen sipuli
nippu kevätsipulia (noin 8 sipulia)
1 valkosipulin kynsi
0,5 l kanalientä
0,5 l vettä
4 kpl keskikokoista porkkanaa raasteena
4 kpl kuorittuja ja kuutioituja punakuorisia perunoita esim. rosamunda
½ paketti suolakeksejä (50 g)
1 tl mustapippuria myllystä tai jauhetta pussista
1 tl suolaa
3 rkl tuoretta timjami tai 1 rkl kuivattua timjamia
Suolaa, pippuria
400 g vaaleaa tuoretta tai pakastekalaa fileinä
3,5 dl kondensoitua maitoa (saa isoista ruokakaupoista), tai 3,5dl kuohukermaa
6 sämpylää tai iso leipä (sopii hyvin kuivahtaneillekin sämpylöille)

Sämpyläkulho:
Koverra sämpylät ja paahda ne kuivaksi. Kaada keitto lämpimiin sämpyläkuppeihin ja tarjoa heti. Ylijääneen sisuksen voit hyödyntää esimerkiksi krutonkeina. Leipäpalat maistuvat herkullisilta vaikkapa talvi-illan fonduessa.

Ohjeet:
1. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Pilko kevätsipuli.
2. Kuori ja raasta porkkanat.
3. Kuori ja pilko perunat astiaan, jossa on kylmää vettä. Näin perunat eivät
pääse tummumaan.
4. Laita suolakeksit suljettavaan pieneen muovipussiin ja murskaa ne hienoksi
muruksi.
5. Sulata kattilassa 1-2 ruokalusikallista voita.
6. Lisää ja kuullota sipulit ja valkosipuli.
7. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää kanaliemi ja vesi.
8. Lisää porkkana, peruna, suolakeksimurut, suola ja pippuri.
9. Lisää timjami.
10. Sekoita ja kiehauta. Pienennä lämpöä ja anna hautua, kunnes perunat ovat
pehmenneet.
11. Lisää kalapalat kokonaisena. Upota ne nesteeseen, ja paloittele lusikalla tai
kauhalla, kun ne ovat kypsyneet. Kala on kypsää n. 8-10 minuutissa. Älä keitä
liian pehmeäksi.
12. Lisää maito tai kerma, sekoita ja keitä lämpimäksi. Älä kiehauta.

Vinkki: Voit lisätä mukaan rapeaa pekonia ja hyödyntää pekonin rasvan annoksessa. Keittoon voi lisätä myös muita mereneläviä, kuten simpukoita.

Kala-simpukka-chowder

Kala-simpukka-chowderin saat, kun korvaat osan kalasta simpukoilla. Halutessasi keittoon simpukkaisemman maun, ota simpukkaneste talteen ja hyödynnä se liemessä. Vähennä kalan määrästä simpukoiden määrä. Valuta simpukat. Mittaa simpukkanesteen määrä ja korvaa sillä kanaliemestä osa. Lisää simpukkaneste yhdessä kanaliemen kanssa. Lisää simpukat yhtä aikaa maidon kanssa. Lämmitä, älä kiehauta.

  • Alkuruoka