Ammattilaiset esittäytyvät: Matti Isohätälä, kalanjalostaja

Matti Isohätälä on työskennellyt kala-alalla koko ikänsä.

”Aloitin työt perheyrityksessämme Hätälässä 15-vuotiaana. Käärin tehtaalla suutarinlohirullia ja pakkasin savusilakkaa. Sillä tiellä olen yhä. Hankimme, jalostamme, myymme ja markkinoimme kalaa, ja meillä on yhteistyökumppaneita ympäri Suomen.

Ensimmäisten työkokemusten jälkeen kouluttautuminen kala-alalle alkoi kiinnostaa, ja kävin Simon kalatalouskoulun ja Paraisten ammattikorkeakoulun kalalinjan. Koulun jälkeen palasin perheyritykseen ja aloin työskennellä oston ja myynnin parissa. Asiakasrajapinta on aina kiinnostanut, ja nykyään toimin pitkälti myynnin, markkinoinnin ja tuotekehityksen parissa.

Yrittäminen vaatii kärsivällisyyttä. Silloinkin, kun kalaa on vähemmän, on kehitettävä toimintoja ja haettava uusia alueita – pohdittava, miten voidaan parhaiten palvella asiakkaita. Pitää olla kauaskatseisuutta. Omassa työssäni se näkyy uusien tuotteiden ja investointien jatkuvana miettimisenä. Yhdessä asiakkaiden kanssa pohditaan ja kehitetään, ollaan jatkuvasti yhteydessä tavarantoimittajien ja muiden yhteistyökumppanien kanssa. Työssä palkitsevinta ovat tietenkin onnistumiset. Epäonnistumiset ovat nekin väistämättömiä, mutta silloin kannattaa jättää se takapeili rauhaan ja katsoa eteenpäin.

Haastavaa kalan kanssa työskentelystä tekee luonnonvara-alan ennakoiminen, kalan saatavuus ja jalostustoiminnan varmistaminen. Jalostajan kannalta on tärkeää, että raaka-aineen saatavuus on riittävää. Käyttäisimme mielellämme esimerkiksi enemmän kotimaista kirjolohta, jos sitä olisi saatavilla. Se vaatisi, että kalanviljelijöiden annettaisiin kasvattaa kalaa tarvittavia määriä. Myös kalastuselinkeinoa olisi tuettava ja byrokratiaa kevennettävä, jotta alalle saataisiin uusia ihmisiä. Kotimaisen kalan kysyntä on kasvussa, ja meidän on vastattava siihen.

Tulevaisuuden näen positiivisena. Panostamme vahvasti vientiin – suomalaisella ruoalla on nyt Euroopassa hyvä energia, jonka haluamme hyödyntää. Eivät ihmiset kalansyöntiä lopeta, ja me haluamme tarjota heille yhä parempia tuotteita.”

Kalan arvoketju esittäytyy -sarjassa pääsevät ääneen kala-alan ammattilaiset, joiden muodostaman tiiviin ketjun kautta kala löytää tiensä vedestä ruokapöytään.