Rannat siisteiksi talkoovoimin

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_single_image image=”3275″ img_size=”large” alignment=”center” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Itämeren ainutlaatuisesta luonnosta huolehtiminen on kaikkien yhteinen asia. Mereen päätyy siitä huolimatta vuosittain huolestuttava määrä roskia. Kalankasvatusyritys Brändö Lax järjesti Maailman ympäristöpäivän kunniaksi roskienkeruutalkoot.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Saaristomeren idyllisissä maisemissa alkoi perjantaina 5. kesäkuuta Brändö Laxin väen aherrus aamukahdeksalta hieman erilaisissa puuhissa kuin yleensä. Yrityksen työntekijät viettivät YK:n Maailman ympäristöpäivää järjestämällä roskienkeruutalkoot.

– Meille sattui täydellinen keli, iloitsee Brändö Laxin myyntipäällikkö Ella Hellström.

Hän kertoo, että yhteensä 16 työntekijää on jalkautunut rannoille ja kerää neljässä tiimissä roskia. Puoleenpäivään mennessä niitä oli kertynyt jo neljä veneellistä.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space height=”15px”][vc_single_image image=”3269″ img_size=”large” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space height=”15px”][vc_single_image image=”3276″ img_size=”large” alignment=”right” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]– Viljelijät huolehtivat kalojen ruokinnasta, mutta toimiston väestä täällä ovat toimitusjohtajaa myöten kaikki, Hellström sanoo.

Itämeren tila sekä merten mikromuovi ovat huolestuttaneet monia jo vuosia. Brändö Laxissa koettiin, että roskienkeruutalkoilla voidaan omien työntekijöiden voimin auttaa lähiympäristöä. Päätös talkoiden pitämisestä otettiin hyvin vastaan.

– Kukaan ei ole sanonut, että ei halua tulla, tai kyseenalaistanut, että miksi tällaista pitää tehdä. Tämä on ollut todella havainnollistavaa ja näyttää konkreettisesti, miten jokaisen omalla toiminnalla roskien määrää luonnossa ja meressä voidaan vähentää.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space height=”15px”][vc_single_image image=”3266″ img_size=”large” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space height=”15px”][vc_single_image image=”3267″ img_size=”large” alignment=”right” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”3274″ img_size=”large” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”3272″ img_size=”large” alignment=”right” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]

Ympäristötietoisuus lisääntynyt

Muoviroskaa on tullut vastaan paljon. Muun muassa tyhjiä pulloja, kanistereita ja erilaisia narunpätkiä on löytynyt. Hellström sanoo, että roskan määrä on huolestuttava, sillä mereen roskat eivät missään nimessä kuuluisi. Hän ei usko, että roskaaminen on kuitenkaan lisääntynyt viime vuosien aikana.

– Ihmisten ympäristötietoisuus on lisääntynyt huomattavasti. Monista roskista voi arvata, että ne ovat päässeet karkuun veneilijöiltä tai alueen asukkailta. Emme ole löytäneet vaikkapa rannalle kipattua mikroaaltouunia tai vastaavaa, joka viittaisi tahalliseen roskaamiseen tai jätteiden tuomiseen luontoon. Saaristolaiset haluavat, että oma elinympäristö on siisti, Hellström toteaa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/3″][vc_empty_space height=”15px”][vc_single_image image=”3278″ img_size=”large” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_empty_space height=”15px”][vc_single_image image=”3279″ img_size=”large” alignment=”center” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_empty_space height=”15px”][vc_single_image image=”3262″ img_size=”large” alignment=”right” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Tämän huomaa selvästi. Hellström kertoo, että erään mökkisaaren rannoilta ei löytynyt lainkaan roskia, vaikka vieressä olevan, asumattoman saaren rannoilla niitä oli. Hän uskoo, että mökkiläiset ovat siis siivonneet rantojaan ilman talkootempauksia.

Vaikka roskia ei heitettäisikään mereen tahallaan, niitä voi päätyä sinne huolimattomuuden takia.

– Jokaisen pitäisi huolehtia omista roskistaan, eli esimerkiksi mökkirannalle ei kannata jättää tavaraa, koska veden noustessa meri voi huuhtoa ne mukanaan, Hellström havainnollistaa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space height=”15px”][vc_single_image image=”3268″ img_size=”large” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space height=”15px”][vc_single_image image=”3282″ img_size=”large” alignment=”right” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”3283″ img_size=”large” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”3263″ img_size=”large” alignment=”right” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]

Kilpailu kannustimena

Rantojen siivoaminen, luonnon puhdistaminen ja kauniissa saaristomaisemissa liikkuminen ovat jo itsessään todella hyviä motivaattoreita. Brändö Laxin siivoustiimeillä oli lisäksi porkkanana myös kilpailu.

– Eniten roskia kerännyt tiimi saa valita, mille kohteelle yrityksemme lahjoittaa 250 euroa, Hellström kertoo.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/3″][vc_empty_space height=”15px”][vc_single_image image=”3260″ img_size=”large” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_empty_space height=”15px”][vc_single_image image=”3286″ img_size=”large” alignment=”center” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_empty_space height=”15px”][vc_single_image image=”3261″ img_size=”large” alignment=”right” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”15px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Aamulla alkanut roskienkeruu päätettiin kolmen maissa, jolloin roskat vielä lajiteltiin ja selvitettiin kisan voittaja. Roskia tuli yhteensä noin 6000 litraa, ja ne painoivat noin 1000 kiloa. Voittajatiimi valitsi lahjoituskohteeksi Brändön peruskoulun stipendirahaston.

Hellström uskoo, etteivät nämä jää ainoiksi Brändö Laxin roskienkeruutalkoiksi.

– Tästä tulee varmasti ympäristöpäivän perinne. Keräämällä roska ei kuitenkaan lopu, vaan se vaatii laajempaa asenteiden muutosta ja roskista huolehtimista, hän muistuttaa.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_single_image image=”3271″ img_size=”large” alignment=”center” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row]