Kalan matkassa: Kenttähommia kalankasvattamolla
- Kalan matkassa
Kuvagalleria ja video näyttävät, millaisten töiden parissa Heimon Kala Oy:n henkilöstö on tällä viikolla työskennellyt saadakseen kotimaista kirjolohta ruokapöytiin.
Kuvagalleria ja video näyttävät, millaisten töiden parissa Heimon Kala Oy:n henkilöstö on tällä viikolla työskennellyt saadakseen kotimaista kirjolohta ruokapöytiin.
Äyriäistukussa jatkuu melkein normaali arki, tänään vuorossa oli mustekalan keittoa ja äyriäisten pakkausta, kerrotaan Äyriäistukku Oy:stä.
Koronaviruksen mullistama arki näkyy myös kalakaupoissa. Kauppareissuja on vähennetty, ravintolat myyvät ainoastaan take-awayta, kotona vietetään nyt enemmän aikaa. Kysyimme kolmelta kalakaupalta, miten kaupankäynti on muuttunut poikkeustilanteessa.
Sisävesillä kalastava Juha Piilola kertoo kalastajan arjesta, jota tällä hetkellä värittävät valmistelut tulevaan kalastuskauteen sekä koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne.
Uudessa Kotikokin kalapäivä -artikkelisarjassa näytämme, miten suomalaisissa kodeissa kokataan kalaa. Ensimmäisenä vuorossa on Kati Uhlgren, joka lähetti meille kahden kalaruokabravuurinsa kuvat ja reseptit.
Loviisalaisen Söderby Laxin Mikael Lindholm kalastaa pääosin push-up-rysällä. Kyseessä on melko uusi, 2005 markkinoille tullut rysämalli, joka kehitettiin hyljekestäväksi.
Rysää ei kauden alkaessa vain heitetä taas veteen, vaan ensin ovat vuorossa suuritöiset valmistelut.
Kuopiolaisessa kalanjalostamossa Escamar Seafood Oy:ssä työt jatkuvat poikkeusoloista huolimatta. Katso videolta, kuinka uusi pakkauskone toimii.
Monelle kevät on puutarhatöiden aikaa, ja pihamaalle istutetaan kaikenlaista. Hieman toisenlaisia istutuksia tehdään myös näin keväisin: kalanpoikastuottajat elävät juuri nyt vuoden huippusesonkia, ja kalanpoikasia siirretään niin ruokakalalaitoksille kuin istutuksiin luontoonkin.
Heimon Kala Oy kasvattaa, jalostaa ja myy kalaa. Kevät on kalankasvattamoille kiireistä aikaa: merilaitoksille viedään nyt paljon poikasia, sillä lämpimien vesien aika on tärkein kasvukausi.
Katso kuvista ja videoista, millaista arki kalankasvattamossa on juuri nyt!
Huhtikuussa sesonkiin tulevat ahven ja kuha. Hauen sesonki jatkuu edelleen, samoin silakan.
Ahven maistuu monelle, eikä ole ihme, että se on Suomen kansalliskala.
Gastro Helsinki -messuilla käydyn tiukan taistelun jälkeen Ravintola Emon vuoromestari Juho Tahvanainen sai ensimmäisen Seafood Chef -tittelin. Tahvanainen loihti pääruoaksi fish & chips -klassikosta inspiraationsa saaneen annoksen käyttäen pääraaka-aineena silakkaa.
”Minulla on ollut aina se perusajatus, etten halua tehdä tutkimusta vain tutkimuksen takia. Työlläni pitää olla merkitys ja vaikutusta todelliseen elämään. Sen pitää olla hyödyllistä ja tarpeellista. Olen nykyisessä tehtävässäni tavallaan elinkeinoelämän, tutkimuksen ja hallinnon välissä: tuotan yrittäjille tietoa markkinoiden ja toimialan kokonaistilanteesta ja välitän hallinnolle sitä viestiä, miten asiat nähdään ja koetaan elinkeinoelämässä. Kun kaikilla on selkeä kuva siitä, missä mennään, voimme yhdessä rakentaa parempaa kalataloutta.”