Varapuhemies Satonen on kalaruoan ystävä

Eduskunnan varapuhemies ja ravintolatoimikunnan puheenjohtaja Arto Satonen joutui pienoiseen mediapuhuriin ihmeteltyään Maaseudun Tulevaisuus- lehdessä sitä, että suomalaista kalaa on vaikea saada kansanedustajien lautaselle.

 

Kommenteista inspiroituneena Pro Kala ry matkasi elinkeinojärjestöjen kanssa tapaamaan varapuhemiestä ja tämän erityisavustaja Juha Kirstilää lokakuun lopussa. Käydyssä keskustelussa kävi hyvin pian ilmi, että lehtijutuista huolimatta myös kotimainen kala on löytänyt tiensä eduskuntaan. Mutta niin eduskunnassa kuin monissa muissakin henkilöstöravintoloissa on jouduttu toteamaan, että kotimaista kalaa ei aina ole saatavilla kysyntää vastaavasti.

 

Satosen kanssa käydyissä keskusteluissa kävi ilmi, että hän on verrattain hyvin perillä suomalaisen kalatoimialan haasteista. Satonen näki kysymyksen paitsi taloudellisena, myös moraalisena. Meidän pitäisi pystyä tuottamaan Suomessa markkinoille enemmän kotimaista kalaa, niin viljeltyä kuin kalastettuakin. ”Se olisi jo ilmastositoumusten takiakin välttämätöntä”, Satonen totesi.

 

Keskusteluissa sivuttiin myös kaikille suomalaisille tuttua ongelmaa, byrokratiaa. Erityisesti kalanviljelyyn liittyvät ympäristölupavaatimukset ovat tiukkoja. Jo niinkin pieni, kuin kahden tonnin tuotanto vaatii täysimittaisen ympäristöluvituksen.

 

Kalastajia riivaavat haittaeläimet, hylkeet ja merimetsot ovat toinen ikuisuusongelma. Vaikka mitään välitöntä konkreettista parannusta tilanteeseen tuskin on näköpiirissä, Satonen uskoi, että suhtautuminen haittaeläimiin on muuttumassa, kun niistä on alkanut tulla riesa myös muille kuin kalastajille ja kalanviljelijöille.

 

Pro Kala jätti vierailun yhteydessä Satoselle vetoomuksen, että eduskunta osallistuisi helmikuussa järjestettävään Kansalliseen Kalakeittopäivään. Tavoitteena on järjestää Kansallinen Kalakeittopäivä joka helmikuun toinen tiistai. Kansanedustajille olisi tuolloin tarjolla ”kalaa hyviin päätöksiin”. Varapuhemies suhtautui asiaan myönteisesti.