Seafood chef – ammattikokkien kilpailu, jossa valokeilassa ovat kala ja äyriäiset

Kilpailun säännöt

 1. Kilpailun järjestäjä

Kilpailun järjestävät Pro Kala ry ja Food Camp Finland Oy yhdessä kilpailun kumppaneiden kanssa. Kilpailun pääyhteistyökumppaneita ovat Benella, Kalatukku Eriksson ja Electrolux. Muita kumppaneita ovat ArlaPro, Gastro Helsinki, Kespro, Kiilto ja Medanta.

 1. Kilpailuun osallistuminen

Seafood Chef on kokkikilpailu ammatikseen ruokaa valmistaville kokeille. Kilpailun pääosassa ovat kalat ja äyriäiset.

Kilpailu toteutetaan valtakunnallisena Invitation Only -kutsuvieras kilpailuna. Kilpailuun kutsutaan neljä (4) kilpailijaa.

Kilpailun tavoitteena on parantaa ammattikokkien tietoisuutta kalojen ja äyräisten erinomaisuudesta raaka-aineena, tuoda esille huippu raaka-aineita ja -välineitä sekä kannustaa ammattikokkeja kalan- ja äyriäisten käsittelyyn entistä enemmän.

 1. Tuomarointi

Kilpailun päätuomarina toimii keittiömestari Ina Niiniketo ravintola Sikke’s:istä. Päätuomari osallistuu pisteytykseen ja tasatilanteessa tekee päätöksen, mikäli tuomaristo ei pääse asiasta sopimukseen.

 1. Kilpailupaikka ja -aika

Kilpailu pidetään Helsingin Messukeskuksessa Gastro Helsinki 2022-ammattilaistapahtumassa perjantaina 20.5.2022.

 1. Kilpailutehtävä

Kilpailuun kutsutut neljä kilpailijaa valmistavat kolmen tunnin aikana sekä alkuruoan että pääruoan seitsemälle hengelle (kuusi annosta tuomareille ja yksi annos valokuvaajalle).  

LISÄTEHTÄVÄNÄ on kokonaisen kalan käsittely: Hauen (4 kg) fileointi ruodottomaksi. Käsitelty kala käytetään pääruokaan, mutta tuomaristolle on tärkeää myös vastuullisuuden huomioiminen: Mitä tapahtuu perkeille? Entä mahdolliselle mädille?

Kilpailijoiden on toimitettava sekä alkuruoan että pääruoan reseptit 13.5.2022 mennessä järjestäjille.

ALKURUOKA

Alkuruoan pakollisena pääraaka-aineena on Benella -kirjolohi. Jokaiselle kilpailijalle varataan kokonainen Benella-kirjolohi. Alkuruoka-annoksessa ei saa hyödyntää mitään omia raaka-aineita tai esivalmisteita. Tehtävässä saa käyttää vain Benella-kirjolohen lisäksi tarjolla olevia yhteistyökumppaneiden raaka-aineita. Ainoastaan lautaset kilpailija tuo alkuruokaa varten mukanaan.

PÄÄRUOKA

Pääruoan pakollisena raaka-aineena on hauki ja vähintään yksi merenelävä. Jokainen kilpailija tuo pääruoan raaka-aineet haukea ja mereneläviä lukuun ottamatta tullessaan. Kuin myös lautaset. Merenelävät on valittava raaka-ainelistalta. Tarvittaessa kilpailun muiden yhteistyökumppaneiden raaka-aineita saa myös hyödyntää.

Kilpailuun saa tuoda valmiiksi keitettyjä liemiä, mutta kastikkeet täytyy valmistaa paikan päällä. Vihannekset, kasvikset ja hedelmät saa tuoda kuorittuina, mutta ei pilkottuna. Säilöttyjä ja kuivattuja tuotteita saa tuoda, jos niitä käytetään mausteena. Raaka-aineita ei saa maustaa etukäteen eikä myöskään valmistaa millään tavalla etukäteen. Myös valmiita taikinoita saa tuoda, mutta niiden tulee olla raakoja eikä niitä saa muotoilla etukäteen. Kaikki tarvittavat raaka-aineet saavat olla punnittuja.

 1. Arviointikriteerit

Kilpailussa tuomaristo arvioi kilpailijoiden valmistamien annosten makua ja laatua, ulkonäköä, luovuutta/uutuusarvoa sekä vastuullisuutta että keittiötyöskentelyä. Kaikki kohdat pisteytetään. Makua ja laatua arvotetaan eniten.

TUOMAREIDEN PISTEYTYS (maksimissaan 100 pistettä/annos/tuomari)

1. Maku ja laatu, maksimissaan 50 pistettä / tuomari
     Maku, koostumus ja yhdistelmä.

2. Luovuus/uutuusarvo, maksimissaan 20 pistettä / tuomari.
    Kuinka luovasti raaka-aineet on valittu ja miten niitä on yhdistelty.

3. Ulkonäkö, maksimissaan 15 pistettä / tuomari

     Kokonaisilme.

4. Vastuullisuus ja keittiötyöskentely, maksimissaan 15 pistettä / tuomari
    Vastuullisuuden huomioiminen: hävikin käsittely ja hyödyntäminen.Kuinka siististi, järjestelmällisesti,
    nopeasti ja varmasti mestariehdokas työskentelee.

LISÄPISTEET kalankäsittelystä: maksimissaan 20 pistettä.

HUOM! Kilpailijoilta vähennetään pisteitä annosten valmistumisen myöhästymisestä seuraavasti:

 • Myöhästyminen 0–3 minuuttia: 0 virhepistettä
 • Myöhästyminen 3,1–5 minuuttia: 5 virhepistettä per alkava minuutti
 • Myöhästyminen yli 5 minuuttia: HYLKÄYS.
 1. Palkitseminen

Kilpailun voittaja saa palkinnoksi 2.500 euroa rahaa. Lisäksi Pro Kala ry palkitsee erikoispalkinnolla parhaan kalankäsittelijän.

Kaikki kilpailijoille jaetaan seinälle ripustettavat Seafood Chef 2022 -kunniakirjat.

 1. Verot

Kilpailun voittajat vastaavat kilpailupalkinnosta mahdollisesti aiheutuvasta verosta. Kilpailun järjestäjä ei vastaa kilpailijalle mahdollisesti aiheutuvista matka- tai majoituskuluista.

 1. Järjestäjien ja yhteistyökumppaneiden vahingonkorvausvastuu

Järjestäjät eivät vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat osallistumisesta kilpailuun, palkinnon lunastamisesta tai palkinnon käyttämisestä. Järjestäjien vastuu palkinnon voittajaa kohtaan ei koskaan ylitä palkinnon arvoa. Palkinnon voittaja vapauttaa järjestäjän ja kilpailun yhteistyökumppanin kaikesta vastuusta, joka koskee vammaa tai vahinkoa, joka aiheutuu palkinnon lunastamisesta tai käyttämisestä.

 1. Henkilötietojen käsittely ja julkaisuoikeus

Osallistujien henkilötietoja käsitellään henkilötietolain ehtojen mukaisesti. Osallistumalla kilpailuun jokainen osallistuja myöntää järjestäjille ja kumppaniyrityksille oikeuden käyttää nimeään, kuvansa ja lausumaa sekä reseptejä ja kuvia kilpailuun liittyvässä tiedotuksessa ja viestinnässä eri medioissa ilman erillistä suostumusta tai eri korvausta.

 1. Force majeur

Food Camp Finland Oy:llä on oikeus jättää kilpailu järjestämättä asioiden niin vaatiessa (force majeur).

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Seafood Chef 2022 logo

Pääyhteistyökumppanit

Gastro Helsinki 18.-20.5.2022
Benella - Kala, joka tekee hyvää
Electrolux