lämpimänä ruokana 6 annosta
kylmänä alkupalana 10-12 annosta
600 g haukea tai muuta kalaa fileenä
2 keitettyä perunaa
1 muna tai 2 valkuaista
1½-2 tl suolaa
valko- tai mustapippuria
2 dl ruokakermaa
väliin:
150-250 g pakastettua tai tuoretta pinaattia
8-12 aurinkokuivattua tomaattia
1 ruukku basilikaa tai persiljaa
Jos käytät tuoretta pinaattia, huuhdo ja kiehauta se kasaan. Huuhdo heti kylmällä vedellä, niin kaunis väri säilyy. Puserra vesi pois. Leikkaa pinaatti pienemmäksi.
Kun teet kalamureketta, kaikkien aineiden on oltava kylmiä.
Paloittele kala monitoimikoneen kulhoon, lisää suola ja surauta kala hienoksi. Lisää muut aineet ja anna koneen käydä kunnes massa on tasaista.
Lusikoi puolet massasta voideltuun pinnoitettuun pitkään vuokaan (1½-2 l). Tasoita pinta ja ripottele päälle basilikanlehdet, suikaloidut tomaatit ja pinaatti kerroksittain. Lusikoi loput taikinasta päälle ja tasoita pinta.
Kypsennä mureke uunin alaritilätason päällä 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna murekkeen levähtää vuoassa kymmenisen minuuttia ennen kumoamista. Kalamureke maistuu sekä kylmänä että lämpimänä ja alku- tai pääruokana.
Tarjoa lisäkkeeksi esim. perunoita, kasviksia ja hummerikastiketta.
Hummerikastike
2 dl kermaviiliä
2-3 rkl tomaattiketsuppia
1 rkl hummeri- tai kalafondia
1 tl rouhittua mustapippuria
n. 1 dl hienonnettua tilliä, persiljaa tai ruohosipulia
Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua kylmässä 10-15 minuuttia.