Kuukauden kalasaalis

Joulun aikaan herkutellaan mädillä

Pikkujoulukausi näyttää tänä vuonna hyvin erilaiselta kuin ennen, mutta herkuttelusta ei tarvitse onneksi tinkiä. Kirjolohen mädin sesonki on käynnissä, ja muutkin erilaiset mätiherkut sopivat juhlakauden ruokapöytään erinomaisesti.

Hauki on petokalojen kuningas

Hauki on kaikille tuttu kala – jos ei muuten, niin ”hauki on kala” -hokemasta. Kyseinen lentävä lause ei suinkaan ole ainoa, jossa hauki mainitaan: haukeen liittyviä sananlaskuja on useita, Kalevalassa Väinämöinen tekee kanteleen hauen leukaluusta ja onpa tästä petokalasta laulanut Ultra Brakin.

Silakka käy taas pyydyksiin

Silakkaa pyydetään periaatteessa ympäri vuoden, mutta keskikesällä lämpimien vesien aikaan kala ei käy helposti pyydyksiin ja siksi saatavuus on rajoitetumpaa. Syksyn tullessa silakkaa on taas paremmin tarjolla.

Nyt herkutellaan kuhalla

Kesä alkaa väistyä ja vedet viilenevät. Syyskuu tuo mukanaan usean eri luonnonkalan sesonkikauden: yksi niistä on huippuherkullinen kuha.

Rapukausi on käynnissä

Ravustuskausi on 21.7.–31.10, joten rapuaika on juuri nyt käynnissä. Suomessa pyydetään sekä joki- että täplärapuja. Jokirapua on syöty täällä jo satoja vuosia, täplärapu puolestaan tuotiin Pohjois-Amerikasta 1960-luvulla.

Silli on keskikesän herkku

Keskikesällä pyydetyn kalan sesonkikalenteria tarkastelevaa voi harmittaa. Sesongissa kun ei kovin montaa kalaa ole. Onneksi kesän herkuttelun pelastavat paitsi kasvatettu kala, myös erilaiset säilykkeet. Uusien perunoiden kanssa nautittu silli onkin kesäherkku vertaansa vailla!

Huhtikuussa ahti antaa ahvenia

Huhtikuussa sesonkiin tulevat ahven ja kuha. Hauen sesonki jatkuu edelleen, samoin silakan.

Ahven maistuu monelle, eikä ole ihme, että se on Suomen kansalliskala.