Kevään merkki: kalaistutukset

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Monelle kevät on puutarhatöiden aikaa, ja pihamaalle istutetaan kaikenlaista. Hieman toisenlaisia istutuksia tehdään myös näin keväisin: kalanpoikastuottajat elävät juuri nyt vuoden huippusesonkia, ja kalanpoikasia siirretään niin ruokakalalaitoksille kuin istutuksiin luontoonkin.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”2867″ img_size=”large” alignment=”center” qode_css_animation=””][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Kalanviljely tukee luonnonkalakantojen säilymistä pitämällä yllä useita uhanalaisia kalakantoja sekä vahvistamalla niitä poikasistutuksin.

Poikasia voidaan istuttaa lajin nykyisille esiintymisalueille tukemaan heikentynyttä lisääntymistä tai sellaisille alueille, joista laji on hävinnyt. Vuosittain istutetaan esimerkiksi siikoja, kuhia, lohia ja taimenia.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”2866″ img_size=”large” alignment=”center” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”3/4″][vc_empty_space height=”30px”][vc_column_text]

Tuloksellista toimintaa

Monet eri tahot tekevät kalaistutuksia. Niitä voivat tehdä vesialueiden omistajat, kalastusseurat, kalatalousalueet, kalatalouskeskukset ja kalastajaliitot. Luonnonvarakeskus on myös merkittävä kalojen istuttaja keskittyen erityisesti uhanalaisten kantojen elvyttämiseen.

Velvoiteistutukset ovat tärkeä osa vuosittaisia istutuksia. Termillä tarkoitetaan sellaista kalaistutusta, joka tehdään ympäristönmuutoksesta aiheutuneen kalataloudellisen vahingon kompensoimiseksi.

Kansankielellä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vesivoimalayritykset velvoitetaan toimintansa takia istuttamaan kaloja niihin vesistöihin, joihin yrityksen toiminta vaikuttaa.

Vuosittaiset istutusmäärät ovat laskussa. Tämä johtuu osaksi siitä, että istutukset ovat olleet onnistuneita ja kalakannat ovat elpyneet niin, ettei istutuksia kaikkialla tarvita enää samassa mitassa kuin aikaisemmin.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”2870″ img_size=”large” alignment=”center” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”20px”][vc_single_image image=”2869″ img_size=”large” alignment=”center” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”2865″ img_size=”large” alignment=”center” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”20px”][vc_single_image image=”2864″ img_size=”large” alignment=”center” qode_css_animation=””][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Rasvaeväleikkaus auttaa kalastajaa

Mistä kalastaja tietää, onko pyydykseen käynyt lohi tai taimen luonnonkala vai istutettu? Sen näkee tarkastelemalla kalan selkää pyrstön ja selkäevän välillä. Luonnonkalalla on selässään pieni, pyöreäreunainen rasvaevä. Kasvatetut lohen ja järvitaimenen sekä 1-vuotiailta meritaimenien poikaset on merkitty rasvaeväleikkauksella: näin luonnossa syntyneet kalat voidaan erottaa istutetuista.

Rasvaeväleikattuja kaloja voi pyydystää pyyntimittoja ja kiintiöitä noudattaen. Ne on istutettu kalastajia varten: koska ne eivät ole syntyneet luonnossa, ne eivät yleensä osaa vaeltaa lisääntymään luonnonkalan tapaan.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]