Kati Uhlgren, kotikokki

”Olen aina ollut kiinnostunut ruoanlaitosta. Jo kun olin 14–15-vuotias, saivat vanhempani tulla usein valmiiseen pöytään syömään. Rakkaimmat ruokamuistoni tulevat lapsuudesta. Isäni oli innokas harrastajakalastaja, ja voitti pilkkikisoissa useita palkintoja. Hän toi kotiin ison saaliin ahvenia ja savusti ne. Äiti peitti pöydän sanomalehdillä, ja koko perheelle katettiin veitsi ja ruisleipää. Sitten isä nosti pöytään savuahvenet, ja herkuttelu alkoi. Olen todella kiitollinen siitä, että minut opetettiin jo lapsena syömään kalaa.

Kala on raaka-aineena huippu. Se ei vaadi kikkailua, mutta siitä on vaikka mihin. Arvostan kaikkia kalalajeja: minulle siika ja silakka ovat samanarvoisia. Kokkaan usein itselleni ja miehelleni kolmen ruokalajin illallisia. Kun haluamme oikein herkutella, on pääruokana usein juuri kalaa.

Omia bravuureitani ovat suolaiset muffinit, jotka ovat laktoosittomia ja gluteenittomia, ja joissa on tonnikala- tai lohitäyte. Kalaisat voileipäkakut ja voileipäkakkuleivokset ovat myös keränneet kehuja. Mieheni kanssa valmistamme usein kalaruokaa tiiminä: hän savustaa kalat ja minä suunnittelen ja toteutan lisukkeet. Ruoanlaitto tuo elämääni äärettömän paljon iloa. Voin siten toteuttaa itseäni, ja tietysti sekin tuo iloa, kun ruokaa kehutaan. Ruokailu on sosiaalinen tilanne, yhdessäoloa ja laatuaikaa.

Näin kuluttajan näkökulmasta kalan saatavuus ei ole hyvä. Lohta usein löytyy, mutta ei sitäkään loputtomiin jaksa. Kun esimerkiksi Turun kauppahallissa kuhan hinta alkaa lähennellä 40 euroa kilo, niin onhan se kallista. Kuluttajalle ei oikein välity se, miksi saatavuus on heikkoa. Kasviksista ja lihasta puhutaan paljon, mutta kalasta ei niinkään.

Saatavuus ja hinta ovat suurimpia ongelmia, mutta myös tiedon puute vaikuttaa varmasti siihen, etteivät suomalaiset syö enempää kalaa. Kalatiskeillä voitaisiin tarjota tietoiskuja ja neuvoja siitä, miten kalaa valmistetaan, millaisia lämpötiloja ja välineitä kannattaa käyttää, miten kalaa voisi maustaa. Pitäisi myös muistaa, että kala on vain osa ateriaa: mitä sen kanssa voisi tarjota ja miltä ateria voisi näyttää. Annoksen ulkonäkö on puoli ruokaa.”