Kalan matkassa: rysävalmisteluja Loviisassa

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2924″ img_size=”large” alignment=”center” qode_css_animation=””][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2920″ img_size=”large” alignment=”center” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]Loviisalaisen Söderby Laxin Mikael Lindholm kalastaa pääosin push-up-rysällä. Kyseessä on melko uusi, 2005 markkinoille tullut rysämalli, joka kehitettiin hylkeenkestäväksi.

– Tällainen rysä taitaa olla maailman vastuullisin kalapyydys. Kala ei rysän kalapesässäkään jää kiinni verkkoon, vaan se säilyy vahingoittumattomana, Lindholm selittää.

Kun rysä koetaan, on joukosta helppo vapauttaa esimerkiksi alamittaiset kalat tai rasvaevälliset meritaimenet.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2933″ img_size=”large” alignment=”center” qode_css_animation=””][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2935″ img_size=”large” alignment=”center” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]Tällä hetkellä Lindholmilla on vedessä yksi rysä. Talvi oli poikkeuksellinen.

– Jäitä ei tullut. Talvella avovedellä ei kalaa tule. Jos siellä joku kala uikin, hylje nappaa sen ja rikkoo verkot. Jos sattuu omistamaan tai vuokraamaan kalavesiä oikein ylhäältä jokisuiden lähistöltä, on voinut saada ihan kunnollisiakin saaliita: hauet ja kuhat pakenevat jäättöminä talvina kaislikkoon hylkeitä, Lindholm kertoo kuulleensa.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2938″ img_size=”large” alignment=”center” qode_css_animation=””][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2936″ img_size=”large” alignment=”center” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]Toimettomana ei kalastaja silti pysy: ennen kuin pyydykset saadaan veteen, ne täytyy huoltaa.

– Valmisteluihin menee todella paljon aikaa. Kaikki rysän osat käydään läpi ja viime pyyntikauden aikana tulleet vahingot korjataan. Pyydyksen täytyy kestää puolisen vuotta sekä hyvät kelit että myrskyt, joten niitä pitää vahvistella sieltä täältä, Lindholm selittää.

Tämän vuoden valmistelut etenevät hyvin.

– Viime vuonna hommaa oli kauheasti, ja sain viimeisen rysän vesille vasta heinäkuussa. Silloin painettiin pitkään 16-tuntista päivää.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][vc_single_image image=”2934″ img_size=”full” alignment=”center” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][/vc_column][/vc_row]