Kalan matkassa: pyydysten rakentamista ja karvainen apuri

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]

Sisävesillä kalastava Juha Piilola kertoo kalastajan arjesta, jota tällä hetkellä värittävät valmistelut tulevaan kalastuskauteen sekä koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”2947″ img_size=”large” alignment=”center” qode_css_animation=””][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”2943″ img_size=”large” alignment=”center” qode_css_animation=””][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]Kelirikon aikana, kun kalastamaan ei päästä, kalastajat rakentavat ja korjaavat pyydyksiään, sekä huoltavat välineitään ja kalustoaan tulevaa kalastuskautta varten.

Kuvassa, jossa näkyy valkoinen havas, rakentuu nuotta muikun pyyntiin. Kuvassa jossa on vihreä havaskasa, rakentuu rysä lahnan pyyntiin. Valtaosa kalastajista rakentaa pyydykset itse, jotkut tilaavat pyydykset toisilta kalastajilta, joilla osaaminen on. Ongelmaksi on tulossa se, että kalastajien ikääntyessä, pyydysten rakentajat katoavat. Esim. nuotan tekijöitä on vaikea löytää.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_single_image image=”2949″ img_size=”large” alignment=”center” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]Kalayhtymä Kääpä korjaa troolia, jonka korjauksessa koira ”auttaa”. Huomaa langat hampaiden välissä!

Suoranaisesti koronatilanne ei ole vaikuttanut itse kalastamiseen. Toki välillisesti, muuttuneen markkinatilanteen vuoksi. Ravintoloiden ja koulujen ym. ruokapaikkojen sulkeutuessa ja yt-neuvotteluiden myötä kuluttajien käyttäytyminen muuttui ja markkinat kaventuivat. Esimerkiksi kuhan menekki vähentyi ja hinta aleni, sillä ihmiset eivät pääse ravintoloihin ja ulos syömään, eikä uskalleta ostaa epävarmassa taloudellisessa tilanteessa kallista ruokaa (yt:t, lomautukset ja irtisanomiset päällä).

Myös palvelutiskituotteita (koskee siis kaikkia elintarvikkeita) ei uskalleta ostaa pakkaamattomana, jonka myötä osa kauppojen palvelutiskeistä sulkeutui. Samoin tilaisuuksia ja tapahtumia peruttiin, joten esim. friteeraukseen menevän muikun tilauksia peruuntui ja pienen muikun kysyntä hyytyi. Tämä edelleen kavensi markkinaa ja lisää kilpailua kotimaan pienellä kalamarkkinasektorilla.

Samaan aikaan Norjan lohen globaali markkinatilanne heikkenee ja tarjonta vaikeutuu sielläkin. Se tiputtaa myös Norjan lohen hintaa ja lisää tarjontaa Suomen markkinoilla. Samoin virolaisen kuhan markkinat hyytyivät, joten sen tarjonta (halvempi hinta) Suomeen lisääntynee myös. Nämät edelleen siis kaventavat ja vaikeuttavat kotimaisen pyydetyn kalan markkinaa ja heikentävät hintatasoa. Samaan aikaan kasvatetun kotimaisen kirjolohen kasvatusluvat ovat päättymässä ja teurastussesongit alkamassa. Se luo osaltaan edelleen lisää kilpailupainetta markkinoille. Jos (ja kun) tilanne pitkittyy, myös rapumarkkinat ovat sekaisin, kun ravintolat ovat kiinni ja yleisötapahtumat kielletty.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_single_image image=”2954″ img_size=”large” alignment=”center” qode_css_animation=””][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]Yksi tärkeä huoltotyö on rysien kyllästäminen. Kuvassa punaiseksi kyllästetyt havakset kuivumassa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]