Kalan ketju tutuksi

Kala-alalla on monenlaisia toimijoita. Alan yrittäjät tuottavat kalan vedestä kuluttajien ruokapöytiin. Kalataloushallinnossa työskentelevät luovat edellytyksiä kalaan ja kalavaroihin perustuvien elinkeinojen toiminnalle. Osana markkinointiohjelmaa päätettiin järjestää kirjoituspöydän ääressä työtään tekeville kala-alan ammattilaisille mahdollisuus lähteä tutustumaan alan yritysten käytännön toimintaan. ”Päivä kalastajan matkassa tai vesiviljely-yrityksessä tarjoaa tilaisuuden kurkistaa kulisseihin, kuulla näkemyksiä kala-alan yrittäjien arjesta ja ehkä jopa mahdollisuuden osallistua käytännön työhön”, toteaa Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partanen.

 

Ajatus ymmärryksen lisäämiseen puolin ja toisin heräsi viime syksynä. Käytännön työ kala-alan yrityksissä ei välttämättä ole tuttua esimerkiksi virkamiehille ja vastaavasti heidän tekemisensä toimialan hyväksi jää alan yrityksissä työskenteleville usein etäiseksi.

– Koimme, että vuoropuhelun edistäminen on tarpeen. Mielessämme oli koulumaailmasta tuttu TET, työelämään tutustuminen, joka tässä tapauksessa on toisenlaiseen työhön tutustumista. Pöydän takaa työtään tekevillä ei usein ole ollut mahdollisuutta tutustua alan käytännön töihin, joten olemme halunneet tarjota sellaisen, toiminnanjohtaja Partanen kertoo.

Kala-alan yritykseen tutustumaan lähtevä voi kiinnostuksensa mukaan valita, meneekö kalastus-, vesiviljely- vai jalostusyritykseen. Halutessaan hän voi kiertää vaikka kaikki. Yrityksessä ollaan yksi kokonainen työpäivä ja kuhunkin yritykseen menee kerrallaan vain yksi tutustuja. Työajat määräytyvät yrityksen normaalin toiminnan mukaan. Herätys voi olla poikkeuksellisen aikainen ja pituutta päivälle saattaa kertyä normaalia virkatyöaikaa enemmän, mutta kokemus on varmasti sen arvoinen.

 

Virkamies rysillä

 

Kiinnostuneita yrityksiin tulijoita on ollut useita. Ensimmäisten joukossa mukaan ilmoittautui Riitta Rahkonen maa- ja metsätalousministeriöstä. Hänen hyppäsi mukaan raumalaisen Jarno Aaltosen kalastusveneeseen, sillä kalastus oli hänelle kalatalouden elinkeinoista vierain.

Päällimmäisenä ihmetyksenä kalastajan päivästä jäi Rahkoselle mieleen monipuolinen saalis, joka nousi merestä hyvinkin valikoivasti eri pyydyksillä. Myös työn fyysisyys yllätti:

– Kalastaja joutuu tekemään päivän aikana uskomattoman määrän kalalaatikoiden nostoja, kaikki käsipelillä. Pikkunosturille olisi todellakin käyttöä!

Jarno Aaltonen toivotti tutustujan tervetulleeksi, koska aika oli otollinen ja pienenä toimijana hänen olisi ollut myös mahdollista tarvittaessa sopeuttaa aikataulujaan. Aaltosen iloksi työelämään tutustuja ei lainkaan haitannut työntekoa, päinvastoin.

– Teimme ihan täyden päivän. Kävimme ahvenverkoilla ja suuntasimme sitten lohi- ja siikarysille, joissa odotti kelpo saalis. Päivän lopuksi käsittelimme saaliin ja toimitimme lohet tuoreeltaan lähikauppaan. Taisipa Riitta siinä tokaista kauppiaalle, että vain muutama tunti sitten kalat vielä elivät.

Paljon ehdittiin päivän aikana myös keskustella. Aikarajoituksista, ennakkoilmoituksista, valvonnasta ja jäljitettävyydestä. Aaltonen halusi nostaa esiin kaupallisten kalastajien ahdingon yhä kiristyvän byrokratian edessä. Avointa keskustelua tarvitaan molemminpuolisen luottamuksen rakentamiseksi.

 

Syksyllä jatketaan

 

Tutustumispäiviä yrityksissä jatketaan kesälomien jälkeen. Silloin on jälleen mahdollisuus päästä tutustumaan todellisuuteen, jossa alan yrittäjät toimivat ja elävät.

– Kannustan muita yrittäjiä ehdottomasti mukaan toimintaan. Kannattaa ottaa virkamies tutustumiskäynnille ja ihmetellä hänen kanssaan maailman menoa merellä. Uskon, että sitä kautta syntyy molemminpuolista luottamusta ja yhteisymmärrystä, toteaa Jarno Aaltonen.

Riitta Rahkonen on samoilla linjoilla.

– Nyt tiedän, miten moninaisten työvaiheiden kautta kalastajat saaliinsa kuluttajille saattelevat ja arvostan kalatiskeissä olevaa kotimaista luonnonkalaa entistä enemmän. Hatun nosto kaikille ammattikalastajille!

 

Lue lisää Riitta Rahkosen päivästä Jarno Aaltosen veneellä maa- ja metsätalousministeriön blogista:

http://mmm.fi/blogit/-/blogs/virkamies-ammattikalastajan-matkassa-rysilla