Lähikuva kalakeitosta lautasella

Kansallinen kalakeittopäivä saa kattilat porisemaan!

Finalistit

Lohi-katkarapu­keitto

Sari Nieminen, Kausala

”Tämä keitto on perheessämme oikein tykätty. Keitot ovat kevyitä ja monipuolisia ruokia, joihin voi laittaa melkein mitä vain.”

4-6 annosta

2 pientä sipulia
2 rkl voita
1 l vettä
3 rkl kalafondia
400 g perunoita
100 g palsternakkaa
0,5 tl suolaa
2 rkl omenaviinietikkaa
0,5 tl fenkolinsiemeniä
0,25 tl mustapippuria
500 g lohifileetä tai kirjolohifileetä
2 dl kermaa
200 g pakastekatkarapuja
1 ruukku tuoretta tilliä hienonnettuna

Kuori sipulit ja suikaloi ne. Kuumenna voi kattilassa ja kuullota sipulisuikaleet voissa pehmeiksi. Lisää vesi ja kalafondi.

Leikkaa kuoritut perunat ja palsternakka kuutioiksi ja lisää keittoon. Keitä kasvikset kypsiksi. Mausta suolalla, omenaviinietikalla, fenkolinsiemenillä sekä pippurilla. Lisää joukkoon kuutioitu lohi ja kiehauta kevyesti. Lisää kerma ja kiehauta vielä kerran. Lisää lopuksi katkaravut ja hienonnettu tilli.

Nosta kattila pois liedeltä ja tarjoile esimerkiksi tuoreen leivän kanssa.

Aasialainen särkikeitto

Marja Komppa, Korpilahti

”Särkisäilykkeet mahdollistavat särjen käyttämisen helposti. Säilykkeitä voi käyttää raaka-aineena muussakin kuin keitossa.”

4 annosta

1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
5 cm pala tuoretta inkivääriä
2 rkl öljyä
1 pussi wok- vihanneksia (esim. Thai- style)
1 prk chilin makuista särkisäilykettä
1 prk kookoskermaa
1 l vettä
100 g nuudeleita
2 rkl kalakastiketta (fish sauce)
1 limetin mehu
mustapippuria maun mukaan
(suolaa)
tuoretta korianteria

Kuori ja kuutioi sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipuli, valkosipuli ja inkivääriraaste. Kuullota kullankeltaiseksi. Lisää wok-vihannekset, särkisäilyke liemineen, kookoskerma ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää nuudelit. Anna kiehua 3-5 minuuttia.

Mausta kalakastikkeella, limettimehulla ja pippurilla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Annostele valmis keitto lautasille ja viimeistele hienonnetulla korianterilla.

Kommentti: Pakastettujen wok-vihanneksien sijaan voi myös käyttää tuoreita kasviksia esim. porkkanaa, paprikaa ja parsakaalia. Valmis pehmeäruotoiseksi kypsennetty särki on pikaruokaa. Kotimaisen villikalan syöminen on oikea ekoteko!

Lohikeitto tyrnimehulla aateloituna

Anne Kiuru, Riihimäki

”Kehitin tämän keiton alun perin perhejuhlaan. Keitosta tuli hitti!”

4-5 annosta

iso sipuli
150 g purjosipulin vihreää osaa
600 g kiinankaalia
500 g nahatonta ja ruodotonta lohifileetä
100 g pakasteherneitä
2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 annos kalafondia
3/4 tl jauhettua mustapippuria
3/4 tl hienoa merisuolaa
3/4 dl tyrnimehua (100 % makeuttamaton)
1,1 l vettä

Viimeistelyyn:
ranskankermaa ja tuoretta tilliä

Tyrniöljy:
2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 tl tyrnimehua
ripaus suolaa

Kuori ja kuutioi sipuli. Suikaloi purjo ohuiksi suikaleiksi. Poista kiinankaalista tarvittaessa uloimmat lehdet. Leikkaa kaali pitkittäin puoliksi ja vielä puolikkaat pitkittäin puoliksi. Poista kanta ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna öljy isossa kattilassa ja kuullota sipulia 4 minuuttia. Lisää purjo ja jatka kuullottamista noin 4 minuuttia. Lisää kiinankaalit, kääntele noin 5 minuuttia. Lisää fondi, pippuri, suola, tyrnimehu sekä vesi.

Keitä hiljalleen kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää suikaloitu lohi ja hieman sulaneet herneet. Peitä kattila kannella ja sammuta liesi. Anna hautua noin 5 minuuttia. Tarkista maku. Lisää annoksiin nokare ranskankermaa ja koristeeksi tuoretta tilliä.

Tarjoa tumman paahdetun leivän ja tyrniöljyn kera.

Valmista tyrniöljy ennen keiton valmistusta. Sekoita ainekset kulhossa, peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin odottamaan.

Lohikeitto kurkku-tilliöljyllä

Outi Vartiainen, Helsinki

”Mietin, että rasvainen lohi kaipaisi seurakseen jotain raikasta. Päätin yhdistää lohen kurkkuun, sillä olen syönyt ravintolassa annosta, jossa nämä raaka-aineet oli yhdistetty onnistuneesti.”

4 annosta

2 (n. 250 g) porkkanaa
8 (n. 500 g) perunaa
1 sipuli
9 dl vettä
1 laakerinlehti
4 kokonaista maustepippuria
n. 500 g lohifileetä
1 tl suolaa
1 tl wasabia

Kurkku-tilliöljy:
1 (n. 180 g) kurkku
½ rku tilliä
½ dl rypsiöljyä
¼ tl suolaa
1 tl sitruunamehua

Kuori porkkanat, perunat ja sipuli. Leikkaa porkkanat pieniksi paloiksi, lohko perunat. Leikkaa sipuli puolirenkaiksi. Laita kasvikset kattilaan. Lisää vesi, laakerinlehti ja maustepippurit. Kasvisten kypsyessä poista lohifileestä mahdolliset ruodot ja nahka. Leikkaa lohi kuutioiksi.

Kun kasvikset ovat kypsiä, lisää liemeen suola. Ota lientä noin 1 dl kulhoon ja liuota siihen wasabi. Lisää wasabiliemi keittoon. Lisää myös lohikuutiot ja hauduta kannen alla, kunnes kala on kypsää. Voit jo sammuttaa lieden.

Valmista kurkku-tilliöljy. Leikkaa kurkku kuutioiksi. Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja soseuta tasaiseksi. Tarjoa kuuma keitto kurkku-tilliöljyn kanssa.

Tämän kalakeiton juju on kurkusta ja tillistä tehty öljy. Kurkku-tilliöljy ja wasabi tuovat uutta makuvivahdetta perinteiseen, kirkasliemiseen lohikeittoon.