Ammattilaiset esittäytyvät: Matias Juslin, kalankasvattaja

Matias Juslin on 22-vuotiaana nuorimpia kalankasvattajia. kuva: Mika Remes

”Se, että päädyin alalle, oli oikeastaan kohtaloni. Olen touhunnut näissä hommissa penskasta asti. Kalankasvatus oli helppo valinta: en koskaan edes miettinyt tekeväni mitään muuta.

Olen Jannen Lohi Oy:n toimitusjohtaja. Kasvatamme kirjolohta Kustaivssa. Yritys on isäni perustama, ja olen jatkanut toimintaa nyt muutaman vuoden. Tuotantomme on vuosittain noin 230 tonnia. Laitoksemme sijaitsevat Kustavin ja Iniön välisellä vesialueella.

Työssäni pidän eniten vapaudesta: kukaan ei ole sanomassa, miten hommat pitäisi tehdä, eikä yksikään päivä ole samanlainen. Kesät kuluvat merellä, talvisin enemmän toimistossa. Yhtenä päivänä saatan istua palaverissa kauluspaidassa ja toisena roikkua paatilla pää alaspäin.

Kalankasvatuksen ykköshaaste on ympäristöpolitiikka. Puheissa on ollut jo vuosia, että lupia pitäisi saada lisää, mutta harvat projektit etenevät. Mikäli alalle halutaan kasvua, byrokratiaa pitäisi keventää.

Suomalaiset haluaisivat syödä enemmän kotimaista kalaa, mutta saatavuus voi nousta ongelmaksi. Kalaa ei välttämättä ole saatavilla vuoden jokaisena päivänä ainakaan kaikista kaupoista. Meillä on hyvät olosuhteet, jotka pitäisi saada käyttöön. Kysynnästä ei ole pulaa. Ilmapiiri on nykyään sellainen, että kuluttajat todella haluavat kotimaista kalaa. Sen arvostus on noussut. Moni kyselee kalatiskillä, että löytyykö suomalaista, vai onko vain tuotua kirjolohta. Koen, että tässä on ristiriitaa kuluttajien ja päättäjien välillä. Kauniita lupauksia saadaan, mutta ne pitäisi myös toteuttaa.

Vielä kymmenisen vuotta sitten monet luulivat, että kalankasvatus olisi ympäristölle kuormittavaa. Nykyään kuluttajat tiedostavat asian todellisen laidan paljon paremmin. Myös teknologia on kehittynyt ja kehittyy edelleen. Alalla on tehty valtavasti töitä esimerkiksi hiilijalanjäljen pienentämiseen, ja siinä on onnistuttu.

Kalankasvatuksella on myös työllistävä vaikutus. Olen 22, ja täältä Kustavista on suurin osa ikätovereistani muuttanut muualle, koska töitä ei ole. Ala on ikääntyvä, ja uutta työvoimaa tarvitaan. Uskon, että kalankasvatus voi olla saaristoalueilla ykköstyöllistäjiä tulevaisuudessa etenkin sesonkiaikaan: perkuuaikana porukkaa todella tarvitaan!”

Kalan arvoketju esittäytyy -sarjassa pääsevät ääneen kala-alan ammattilaiset, joiden muodostaman tiiviin ketjun kautta kala löytää tiensä vedestä ruokapöytään.