Ammattilaiset esittäytyvät: Emmy Karlsson, kalamyyjä

Kala-ala vei Emmy Karlssonin mukanaan. Kuva: Iidaliisa Pardalin

”Aloitin kalamyyjän työt Oulun kauppahallissa Kalaliike Minna Pekurilla. Olen Turusta kotoisin, mutta opiskelin Oulussa, ja työskentelin kalaliikkeessä opiskelujen ohessa. Koulutukseni on aivan toiselta alalta, mutta päädyin jäämään kala-alalle. Turun kauppahallin Kalaliike S. Wallinissa olen työskennellyt nyt puolitoista vuotta. On siis tavallaan sattumaa, että päädyin kala-alalle, mutta siitä on tullut se oma juttu.

En osaa sanoa yksittäistä tekijää siihen, miksi kala-ala vei mukanaan. Minna Pekurilla työskentely innosti ja opetti minulle niin paljon, että inspiroiva työnantaja on varmasti vaikuttanut siihen. Työ on koko ajan mielenkiintoista. Uutta tietoa tulee jatkuvasti, ja siksi koko ajan pystyy oppimaan uutta. Trendit muuttuvat ja mielenkiinto pysyy yllä. Tykkään myös ylipäätään käsitellä kalaa ja tehdä töitä käsilläni.

Tyypillinen työpäivä riippuu siitä, onko aamu-, väli- vai iltavuorossa. Työpäivän pituus on kahdeksan tuntia. Myynti on päätyöni, mutta myös liikkeen yhteydessä oleva bistro työllistää ja kolmantena osa-alueena ovat tukkupuolen tilaukset. Teemme esimerkiksi annospaloja ja graavilohisiivuja vähittäiskaupoille ja ravintoloille. Aamuvuoroon kuuluu tiskin rakentaminen, jäiden levitys ja tuotteiden esillepano, illalla puolestaan tietysti purku ja siivous.

Kauppahalliympäristön haasteena on täällä Turussa keskustan suuret remontit, mutta yleisestikin asiakkaat käyvät nykyään paljon isoissa marketeissa. Erikoisliikkeillä on siksi haasteena saada asiakkaat tulemaan juuri oman tuotteensa takia kauppahalliin. Alalla ylipäätään on kalastajien väheneminen tietysti iso haaste. Meillä on onneksi omat kalastajat, joilta saamme luonnonkalaa suoraan.

Koko ajan saa kuitenkin lukea positiivisia uutisia ja uutta tutkimustietoa kalasta ja siitä, miten hyvä raaka-aine se on. Monet vähentävät lihan syöntiä, mutta uskon, että kalaa syönti puolestaan lisääntyy. Lähialueen kala on ekologinen valinta. Lisääntyvä tietoisuus ilmastoasioista vaikuttaa positiivisesti kalan kysyntään. Ja lisäksi se on terveellistä!

Päättäjien toivoisin panostavan siihen, että kotimaista kalaa käytettäisiin julkisella puolella ja kunnallisissa palveluissa enemmän: päiväkodeissa, kouluissa, vanhainkodeissa ja niin edelleen. Toinen tärkeä asia on panostaa siihen, että rauhoitusaikoja ja alamittoja noudatetaan ja tarvittaessa sääntöjen rikkomisesta rangaistaan. Kuhan voisi kutuajaksi rauhoittaa sen sijaan, että alamittaa enää nostetaan. Kalan suhteen sesonkiajattelua pitäisi lisätä.”